Bine de ştiut! Ce faci dacă nu ai suficienți bani pentru medicamente? Sfaturile dr. Ionuţ Poeană

image

Tuturor ni se poate întâmpla să nu ne permitem un tratament medicamentos.

Medicul nefrolog Ionuţ Poeană oferă câteva soluţii în această situaţie.

“O problemă care poate afecta pe oricine dintre noi sau pe cineva drag din viața noastră - incapacitatea de a-și permite medicamentele prescrise de medic.

Este o situație dificilă și stresantă pentru orice persoană și ar trebui să ne arătăm sensibilitatea și empatia față de cei care trec prin astfel de momente. În timp ce discutăm despre această problemă, să ne concentrăm asupra modurilor în care putem ajuta și oferi soluții utile pentru a-i sprijini pe cei care se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește achiziționarea medicamentelor necesare pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Deci, ce poți face dacă intampini probleme în a putea sa iti permiți costul medicamentelor prescrise de către medicul tău?

În primul rând discuta deschis problema cu medicul tău curant și cu medicul de familie. Știu ca e un subiect sensibil, și în mod evident încărcat emoțional, însă scopul nostru e sa te ajutam. În plus, confidențialitatea relației medic-pacient înseamnă ca nu vom discuta nimic din ceea ce te privește cu nimeni fără acordul tău expres. Iar semnalarea acestor probleme ne ajuta sa încercăm sa te ajutam. Iata cum putem rezolva (măcar parțial) aceasta problema:

1.Iti putem elibera o rețeta compensata. Multe medicamente de necesitate absoluta sunt compensate de către statul roman în proporție variabila, de la 100% la 20%, în funcție de medicament. Fie medicul specialist, fie cel de familie pot accesa acest sistem, în funcție de medicament, și iti pot elibera rețeta compensata, dacă lucrează în contract cu casa națională de asigurări de sănătate.

2.Iti putem recomanda varianta generică a medicamentului, dacă acesta nu este compensat. Unele medicamente nu beneficiază de compensare din partea casei naționale de asigurări de sănătate. În acest caz, iti putem prescrie în loc de medicamentul “brand-name”, care e de obicei mai scump, forma sa generică, ce conține aceeași molecula, dar care e mai ieftină pentru ca producatorul nu are nevoie sa isi amortizeze cheltuielile legate de descoperirea moleculei. De exemplu, în loc de Prestarium, care e numele de brand, iti putem prescrie Perindopril, care e versiunea generică, dar are aceeași substanță activa și exact aceeași eficacitate.

3.Iti putem prescrie medicamente din aceeași clasa, dar mai ieftine. Medicamentele se grupează de obicei în clase, care sunt ca niște “familii”, în care membrii au proprietăți similare. Ca tot am vorbit de Perindopril, acest medicament se afla intr-o clasa numita “Inhibitori de enzima de conversie”, alături de Lisinopril, Enalapril, Captopril, Fosinopril, Ramipril, Quinapril și altele. Fiecare dintre aceste medicamente are avantaje minore fata de restul membrilor familiei, însă toate au același mecanism de acțiune(inhiba o enzima care activează o substanță care creste tensiunea). Iti putem așadar prescrie medicamentul cel mai ieftin din aceasta clasa, si sa ne așteptăm la efecte pozitive.

4.Iti putem prescrie medicamente din clase alternative. E foarte comun cazul în care un medicament foarte util în prevenția cheagurilor de sânge, Apixaban(Eliquis), sa fie și foarte scump. În aceasta situație putem încerca un alt medicament, mult mai ieftin, din alta clasa, denumit Acenocumarol(Sintrom), care acționează printr-un alt mecanism, însă are același efect final. Dezavantajele sunt legate de nevoia de a face lunar o analiza care sa determine tendința la coagulare a sângelui tău(INR), și nevoia de a ajusta dozele luna de luna.

5.Putem apela la producătorii de medicamente pentru a scădea prețul medicamentelor pe care ți le prescriem. Tot în cazul Apixabanului(Eliquis), producatorul emite o serie de carduri care oferă pacientului o reducere de ~30% din costul produsului. De regula cei care eliberează acest card sunt medicii cardiologi.

6.Poti apela la farmaciile ce oferă reduceri la anumite medicamente. Unele lanțuri de farmacii oferă clienților lor reduceri lunare la anumite clase de medicamente dacă acestea nu sunt compensate de către casa națională de asigurări de sănătate. Verifica ce farmacie oferă reduceri la medicamentele care ți-au fost prescrise.

Nu reprezintă o soluție sa încetezi sa mai iei medicamentele pe care nu ți le permiți fără sa discuți întâi cu medicul tău! După cum poți vedea, soluții exista mereu, iar așa cum iti spuneam mai sus, rolul nostru este sa te ajutam, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Și niciodată sa te judecam sau sa te acuzam”.

Sursă text: https://www.facebook.com/podcaststiintific

image

Dr. Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog