Nu arunca la gunoi medicamentele expirate! Unde ar trebui să le duci

Probabil nu avem obişnuinţa de a verifica data de expirare a medicamentelor la fel ca în cazul alimentelor, dar este bine să o facem periodic.

image

Unele medicamente „zac” mult timp în locul destinat trusei medicale din casă, de aceea, în momentul în care avem nevoie să le administrăm, este indicat să verificăm data de expirare. Dacă a trecut data de expirare a unui medicament, evită să îl iei, pentru că nu numai că îşi pierde eficienţa, ci, în plus, prin deteriorare, se pot forma compuşi toxici pentru organism.

Ce se întâmplă însă dacă ai luat un medicament care a expirat?

„Majoritatea medicamentelor pot fi consumate la câteva săptămâni sau chiar luni după data de expirare. De remarcat însă că, în timp, ingredientele active își pierd eficacitatea”, a explicat doctorul Jimmy Mohamed la emisiunea „Sans Rendez-vous” de pe Europa 1.

Totodată, medicul a aminitit şi că este indicat ca medicamentele să fie păstrate într-un loc uscat, ferit de căldură şi de lumină, pentru că şi condiţiile de păstrate pot influenţa eficienţa unui medicament. Aşadar, evită să ţii medicamentele în baie.

Verifică pe cutie condiţiile de păstrare, pentru că unele trebuie menţinute de temperaturi scăzute, iar în această situaţie este nevoie să fie depozitate la frigider.

Vezi şi: Paracetamolul: ce reacții adverse pot apărea dacă depășești doza corectă

Medicamentele expirate trebuie duse la farmacie

Nu este bine să aruncăm la gunoi ori în apă medicamentele expirate, pentru că pot produce daune medicului înconjurător. În ţara noastră 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. „Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea ta sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer. Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne”, potrivit hartareciclarii.ro.

În România există o lege care prevede că medicamentele expirate trebuie duse la farmacie, pentru a fi distruse prin incinerare.

Este vorba despre Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, unde se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Vezi şi Cum alegi medicamentul potrivit contra durerilor