Aşa se tratează corect anemia. Sfatul medicului

Anemia feriprivă (prin carenţă de fier) apare la toate grupele de vârstă, cei mai expuşi fiind însă copiii şi femeile de vârstă reproductivă. Dr. Chirilă Ana Maria, medic hematolog, ne spune mai multe despre anemie, inclusiv care sunt paşii corecţi pentru tratarea ei.

image

Anemia este definită ca scăderea valorii hemoglobinei sub 12 g/dl la femeie și sub 13.5 g/dl la bărbat, valorile variind în funcție de fiecare laborator în parte. Hemoglobina este proteina din celula roșie care transportă oxigenul la țesuturi. Consecința anemiei este scăderea cantității de oxigen pe care celulele roșii o furnizează întregului organism. În anemie, pacientul poate resimți diverse simptome: senzație de slăbiciune, oboseală, amețeli, palpitații, dureri de cap etc. În general, anemiile vechi sunt mai bine tolerate deoarece organismul s-a acomodat cu valoarea scăzută a hemoglobinei, în timp ce anemiile instalate brusc, de obicei, au simptome mai răsunătoare care îl fac pe pacient să se prezinte la medic.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de anemie

Anemia nu este o boală în sine, este un sindrom care poate avea mai multe cauze. Întotdeauna, în caz de anemie, trebuie căutat factorul declanșator.

Cel mai frecvent este deficitul de fier. Alte cauze sunt reprezentate de: alte deficite nutriționale (de exemplu, deficitul de vitamina B12 sau folat), cauze genetice (de exemplu, talasemie), boli inflamatorii cronice, apariția de anticorpi îndreptați împotriva celulelor roșii, boli ale măduvei osoase, boli oncologice, insuficiență renală cronică, boli hepatice avansate, afectare tiroidiană, distrucție în fluxul sanguin (de exemplu, la pacienții cu valve cardiace mecanice), anumite medicamente (de exemplu, citostaticele), infecții severe, sarcină, pierdere de sânge.

În anumite situații apar mai multe mecanisme care conlucrează la apariția anemiei. De exemplu, pacienții cu cancer pot face anemie prin sângerări cronice din tumoră, ca efect secundar al chimioterapiei sau radioterapiei și prin utilizarea deficitară a fierului de către organism în context inflamator cronic.

De ce apare anemia feriprivă

Anemia feriprivă este cea mai frecventă boală hematologică. Fierul este un element esențial în sinteza hemoglobinei. De cele mai multe ori fierul se pierde prin sângerări cronice la nivelul tubului digestiv sau genital. Anemia feriprivă se diagnostichează prin teste de laborator: hemograma cu reticulocite, frotiu, sânge periferic, feritină, coeficient saturație transferină.

Cum se tratează

După formularea diagnosticului, pacientul trebuie să consulte un medic gastroenterolog și un medic ginecolog (pacientele de sex feminin), pentru identificarea unei potențiale surse de sângerare cronică. Tratamentul este reprezentat de administrare orală de preparate de fier. În general, preparatele comerciale de fier disponibile pe piață conțin doze mici de fier, insuficiente pentru corecția anemiei și atunci este necesar ca pacientul să efectueze consult hematologic pentru prescrierea unui tratament corect. În anumite situații, este necesar tratamentul cu fier intravenos: intoleranța marcată la tratamentul oral cu fier, anemie severă sau sângerare importantă.

image

Dr. Chirilă Ana Maria, medic hematolog