Alimente şi leacuri bune pentru sânge. Ajută la prevenirea anemiei şi a leucemiei

Pentru un sânge de bună calitate, este esențial să avem o alimentație sănătoasă. Unele alimente au efect protector şi previn bolile frecvente ale sângelui.

image

Sănătatea sângelui depinde, în mare parte, de starea ficatului și a rinichilor, organe unde se acumulează foarte multe toxine. De aceea, este indicat să se evite produsele care conțin toxine precum aditivii alimentari. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, ajută la prevenirea oxidării celulare, care produce îmbolnăvire și îmbătrânire prematură. „Sistemul sangvin poate fi ajutat prin dietă sănătoasă, hidratare corectă, eliminarea factorilor de stres, odihnă, sport, asigurarea unui regim de viață adaptat condițiilor în care trăim. Sportul, mișcarea  stimulează producerea de celule sangvine din măduva osoasă și absorbția fierului la nivelul intestinului. Exercitiul fizic ajută la creșterea producției de globule roșii“, afirmă medicul alergolog Rareş Simu.

Vitamina C stimulează absorbția fierului

Mineral indispensabil organismului, fierul este necesar, printre altele, pentru hemoglobină, pentru numeroase reacții enzimatice, pentru buna fucționare a proceselor cognitive, precum și pentru răspunsul imunitar antiinfecțios. Există 2 forme de fier: cea heminică, adică din surse  animale (carne, gălbenuș), și cea non-heminică, reprezentată de surse vegetale (cereale, linte, drojdie, soia, migdale, spanac). Mai bine absorbit este fierul de sursă animală (25-30%) decât cel din vegetale (3-8%). Absorbția fierului este stimulată de vitamina C, în vreme ce fibrele, cafeaua și ceaiul negru îi pot încetini asimilarea.  

Sfecla roșie, aliat în prevenirea leucemiei

Bogată în vitamine (A, B1, B2), flavonoide și fibre, sfecla roșie este bine să fie inclusă cât mai des în dietă. Conținutul ridicat de antioxidanți o recomandă în prevenirea leucemiei și pentru eliminarea toxinelor. În scop terapeutic, se consumă zilnic 150 g de sfeclă roșie (suc, salate), pe perioade cât mai lungi.

Clorofila, „sângele verde“

Pigment care conferă culoarea verde multor vegetale, clorofila este considerată „sângele plantelor“. De altfel, clorofila și sângele au numeroase elemente în comun, printre care minerale, enzime și antioxidanți. Clorofila poate fi extrasă din plantele verzi precum leurda, frunzele de țelină sau de păpădie, din spanac, urzică, pătrunjel sau din ceapa verde. Adaugă 200 ml de apă plată în blender şi 10 frunze de păpădie, bine spălate, amestecă 1 minut, după care consumă imediat. Zilnic, se pot consuma 200 ml de astfel de suc.

Vezi şi: Clorofila, «sângele verde» care ne scapă de toxine

Leurda previne tromboza

Plantă cu importantă acțiune depurativă, hipotensivă și antiglicemică, leurda este indicată pentru curățarea corpului de toxine. Se consumă frunzele, imediat după ce răsar și până la perioada înfloririi plantei, moment după care devin toxice, și bulbul (rădăcina), care se recoltează abia către toamnă. Leurda este un remediu cu acțiune benefică împotriva tromozelor, fiind eficientă în inflamația venelor și varicelor. Se face o cură de 3 luni cu tinctură de leurdă, ân cadrul căreia se ia câte o lingură de 4 ori pe zi.   

Usturoiul

Usturoiul crud este o sursă de sulf, mineral esențial care ajută corpul să elimine toxinele. De asemenea, usturoiul împiedică formarea cheagurilor de sânge și a plăcilor de aterom.

Urzica, leac în anemie

Persoanele cu anemie pot încerca o cură cu suc de urzică. Planta conține fier, vitamina C și clorofilă și stimulează producția de globule roșii, albe și de trombocite. Se recomandă planta tânără, culească la începutul primăverii, când are dimensiunea de cel mult 5 cm.

„Urzica se poate consuma sub diferite forme: suc, ceai, ciorbă, piure, mâncare cu orez, adaos în salată etc. De asemenea, se poate consuma pulbere din planta uscată și râșnită apoi. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi, în puțina apă“, recomandă medicul Rareș Simu.  

Produsele apicole previn şi tratează bolile de sânge

Polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, mierea și veninul de albine se administrează în profilaxia și tratamentul bolilor de sânge și nu numai. În ceea ce privește sănătatea sângelui, acestea ajuta în anemii, cresc dimensiunea vaselor de sânge, reduc tensiunea arterială și ajută la buna funcționare a inimii. Polenul este o sursă vegetală pură de vitamina B12, la fel și păstura. Asocierea polenului și a lăptișorului de matcă are o acțiune eritropoietică – de formare a elementelor figurate ale sângelui. Se pot face cure cu polen crud, câte 20 g pe zi, înainte de masă, primăvara și toamna.