Acesta este medicamentul care te pune pe picioare dacă ai gripă

Confundată uneori cu o răceală obișnuită, gripa este o afecțiune respiratorie cu potențial sever. De aceea, este important să știi cum se manifestă, ce poți face pentru a o preveni, ce rol are vaccinul antigripal și ce măsuri să iei pentru a-ți grăbi vindecarea, în cazul în care te-ai îmbolnăvit.  

image

Antiviralul Tamiflu este recomandat mai ales persoanelor care au risc de a face complicaţii din cauza gripei. Foto: Shutterstock

Gripa (influenza) este o infecție virală acută, care afectează căile respiratorii. Este cauzată de virusul gripal (Myxovirus influenza). Există mai multe tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat în epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai puțin grav) și de tip C (provoacă simptome asemănătoare răcelii comune).   

Boala se transmite pe calea aerului (strănut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secrețiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.). Gripa are o contagiozitate destul de mare, o persoană afectată putând îmbolnăvi până la 3 oameni sănătoși. Cel infectat este contagios începând din prima zi în care apar simptomele și în următoarele 5-10 zile. În cazul copiilor, contagiozitatea poate dura până la 10 zile.    

Vezi şi: Ministerul Sănătăţii a publicat lista medicamentelor pentru gripă disponibile în farmaciile din România

Cum se manifestă gripa

Una dintre caracteristicile importante ale gripei este instalarea bruscă a simptomelor. În primă fază (numită invazie), se instalează frisoanele, starea generală de rău, febra, durerile musculare și de cap. Urmează faza de stare gripală, care se poate manifesta variabil, în funcție de persoana afectată:

· Febră, care poate atinge 40 ºC

· Accelerarea ritmului cardiac (tahicardie)

· Oboseală, care poate da stări de somnolență

· Lipsa poftei de mancare

· Scurgeri nazale (rinoree)

· Durere de gât

· Greutatea de a înghiți (disfagie)

· Vorbire greoaie

· Disconfort toracic

· Tuse seacă

· Durere la nivelul frunții și ochilor

· Sensibilitate la lumină (fotofobie).

 Alte manifestări posibile ale gripei sunt: senzația de arsură a ochilor, sudori nocturne și durerile articulare.

În cazul copiilor, gripa poate să aibă simptome diferite. Înainte de 1 an, semnele sugestive de gripă pot lipsi. La copiii cu vârsta între 3 și 5 ani, gripa se poate manifesta prin somnolență, tulburări digestive sau poate să apară doar febra, fără alte manifestări asociate.

Tamiflu, antiviralul care reduce severitatea gripei

După confirmarea diagnosticului de gripă, medicii prescriu antivirale precum Tamiflu sau cele două produse similare, Ebilfumin sau Segosana, mai ales persoanelor cu risc de a face complicaţii. Antiviralul Tamiflu trebuie însă luat în 1-2 zile după apariţia simptomelor. Medicamentul acţionează prin împiedicarea propagării virusului în organism (mai exact, virusul nu mai poate pătrunde în celule).

„Medicația antivirală în gripă este prescrisă de medicul infecționist. Este indicată  în formele severe de boală sau la pacienții cu factori de risc (boli cardiovasculare, pulmonare cronice, obezitate, cancere, vârste extreme - peste 65 si sub 3 ani). Efectul este de oprire a replicării virale și este mai eficient în primele 48-72 ore de la debutul bolii. Administrarea se face pe parcursul a 5 zile, sau mai mult în formele severe”, afirmă conf. dr. Simin Aysel Florescu, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”. 

Totodată, antiviralul poate fi luat de persoanele cu risc care au intrat în contact cu o persoană cu gripă.