Paracetamolul: ce reacții adverse pot apărea dacă depășești doza corectă

paracetamol8 jpg

Deși paracetamolul este considerat a fi sigur atunci când este luat în doza corectă, acesta vine și cu o posibilă listă de reacții adverse, ca orice medicament. Totuși, dacă iei mai mult decât este necesar, consecințele ar putea fi grave.

„Supradoza de paracetamol poate provoca reacții adverse grave, așa că nu  este de preferat să crești doza sau să iei o doză dublă dacă durerea ta este foarte puternică”, susțin specialiștii. Acest avertisment se bazează pe capacitatea popularului analgezic de a declanșa leziuni hepatice sau renale.

Indiferent dacă luați paracetamol pentru a calma o durere de cap sau pentru a scade temperatura, analgezicul trebuie luat în cantitatea corectă.

În caz contrar, puteți risca ca ficatul sau rinichii să fie afectați, avertizează NHS.

Mai rău, aceste efecte secundare ar putea fi „fatale” în unele cazuri.

Avertismentul NHS este susținut și de studii, deoarece cercetătorii au descoperit efectele dăunătoare ale paracetamolului.

„Paracetamolul este remediul preferat pentru durere. Este ieftin și considerat sigur și eficient atunci când este luat în doza corectă.

Cu toate acestea, leziunile hepatice induse de medicament  rămân o problemă clinică importantă și o provocare pentru dezvoltarea unor medicamente mai sigure.

Descoperirile noastre întăresc nevoia de vigilență în utilizarea paracetamolului”, spune Dr Leonard Nelson, de la Universitatea Edinburgh.

Cercetarea publicată în Scientific Reports analizează impactul paracetamolului asupra celulelor hepatice din țesutul uman și la șoareci.

Descoperirile au sugerat că, în unele cazuri, ameliorarea durerii poate deteriora ficatul prin afectarea conexiunilor structurale vitale dintre celulele adiacente din organ.

Când aceste conexiuni ale peretelui celular sunt întrerupte, structura țesutului hepatic este deteriorată.

Acest tip de afectare celulară este similară cu cea din afecțiunile severe, precum hepatita, ciroza și cancerul .

Oamenii de știință caută acum să determine modul în care dozele și intervalele de timp variate duc la această toxicitate.

 „Deși leziunile hepatice cauzate de toxicitatea paracetamolului au făcut obiectul unui studiu intens timp de 40 de ani, evoluțiile recente în tehnologia biosenzorilor permit o imagine mai completă a mecanismelor biologice implicate”, spune Dr. Pierre Bagnaninchi

Cu toate astea, paracetamolul declanșează „foarte rar” reacții adverse dacă respectați doza potrivită.