5 metode pe care le folosește fizioterapia modernă
Fizioterapia este o etapă esențială a recuperării în cazul persoanelor cu diverse probleme medicale sau care au suferit accidente. Are beneficii și pentru persoanele de orice vârstă, fără un diagnostic specific, care suferă de dureri ale spatelui sau ale picioarelor, având mobilitatea afectată.
Fizioterapia poate fi utilizată pentru o varietate de afecțiuni, metodele fiind diferite în funcție de acestea. Printre afecțiunile care pot fi tratate prin fizioterapie se numără: leziuni ale coloanei vertebrale, probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor, durerile de gât și spate, osteoartrita, artrita reumatoidă, problemele de circulație, stres, anxietate, depresie, reabilitarea postoperatorie.
În zilele noastre există metode moderne de fizioterapie, care își produc efectele mai rapid. Iată câteva dintre ele.
Masajul terapeutic
Deși masajul este o metodă clasică în fizioterapie, în momentul de față există dispozitive speciale utilizate în această terapie - ca de exemplu fotolii de masaj - cu rezultate extraordinare. Marele avantaj al acestor echipamente este că ele pot fi luate acasă, iar persoanele care au nevoie de recuperare le pot utiliza în orice moment, fără a depinde de programări la clinici și fără a pierde timp cu drumurile.
Electrostimularea
Electrostimularea - stimularea musculară cu ajutorul impulsurilor electrice - este o metodă foarte populară în ultimii ani, cu un potențial fantastic de recuperare în cazul persoanelor imobilizate parțial sau total. Este, de asemenea, o metodă utilizată de sportivii de performanță care suferă accidentări. Impulsurile sunt generate de către un dispozitiv electric și sunt transmise prin intermediul unor electrozi special către mușchii afectați, provocându-se astfel contracția acestora.
Bandajele kinesiologice
Această terapie constă în aplicarea unor bandaje elastice în zone cu leziuni musculare, articulare și ale ligamentelor. Bandajele kinesiologice stimulează sistemele circulator periferic și limfatic, dar și muscular și neurologic, susținând recuperarea. Este o metodă folosită frecvent de sportivii de performanță, dar și de persoane care suferă de dureri musculare sau articulare.
Terapia cu unde de șoc
Este un tratament eficient, utilizat în cazul persoanelor cu tendoane care prezintă calcifieri sau cu afecțiuni ale mușchilor.
Terapia TECAR
Este o metodă relativ nouă, care constă în stimularea energiei din interiorul țesuturilor cu ajutorul căldurii, stimulând procesele naturale de vindecare și recuperare. Este extrem de eficientă mai ales în cazul persoanelor care suferă de dureri de umeri, coate, mâini, șolduri, genunchi, picioare, potrivit gymna.com. Terapia TECAR se numără printre cele mai moderne și eficiente metode de fizioterapie.
Foto: Pexels