Boala care l-a chinuit pe Ceauşescu în ultimii ani ai vieţii. De ce era să moară înainte să fie asasinat

În perioada comunistă, puţine se ştiau despre cuplul prezidenţial, cu atât mai mult despre starea de sănătate a conducătorilor „mult iubiţi”. După asasinarea lui Ceauşescu şi a soţiei sale, au apărut mai multe informaţii precum cea despre boala cu care a fost diagnosticat dictatorul român.

image

În ultimii 10-12 ani ai vieţii, Nicolae Ceauşescu suferea de diabet zaharat. El a fost tratat de prof. univ. dr. Iulian Mincu, fondatorul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu” . Iulian Mincu a pus la punct planul de alimentatie rațională de pe vremea lui Ceaușescu şi era atunci considerat cel mai bun în domeniu.

Vezi şi: Ai diabet de tip 2? Află ce te sfătuieşte medicul!

Avea nevoie de insulină

Se pare că starea lui Nicolae Ceauşescu s-a agravat în aprilie 1989, din cauza diabetului prost tratat. Atunci, dr. Iulian Mincu a fost chemat la un consult, pentru că starea dictatorului se deteriorase. Ceauşescu ar fi avut o precomă hipermosmolară, o complicaţie a diabetului, însoţită de glicemii foarte mari. Specialistul ar fi convins-o pe Elena Ceauşescu să accepte terapia cu insulină, pe care dictatorul ar fi întrerupt-o. Dictatorul era convins că poate ţine prin control diabetul doar prin regim alimentar, medicamente şi ceaiuri din plante.  

Vezi şi: Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!

Starea de sănătate a dictatorului s-a agravat la Revoluţie

Dictatorul îşi făcuse ultima dată insulină în dimineaţa de 22 decembrie, în sediul CC al PCR, înainte de fuga cu elicopterul. Ceauşescu ştia că va intra în comă diabetică dacă trec trei zile fără a-şi face injecţia.  

Cu 12 ore înainte de execuţia cuplului prezidenţial, lui Ceauşescu i-a fost trimis un plic cu insulină de la Bucureşti. Însă acestea l-ar fi speriat pe şeful Garnizoanei Târgovişte, care credea că ar fi vorba de otravă sau de o bombă sofisticată.

Au existat mai multe variante legate de acest subiect şi se pare că fostul dictator nu a folosit insulină în ultima zi a vieţii sale.