Tiroida ar putea fi cauza depresiei tale?

Persoanele cu tulburări tiroidiene ar putea avea mai multe riscuri să se lupte cu simptomele depresiei.

Mulți oameni care au tulburări tiroidiene raportează adesea alte probleme negative de sănătate, precum starea de spirit proastă și simptome ale depresiei.

tiroida jpg

Există o legătură între tulburările tiroidiene și depresie, dar medicația pentru tiroidă nu ajută întotdeauna. Foto: 

S-a constatat că persoanele cu tulburări tiroidiene au mai multe riscuri de a avea depresie decât populația generală. De asemenea, persoanele cu antecedente cunoscute de hipotiroidism au un risc mai mare de a dezvolta depresie de-a lungul vieții.

Tratamentul pentru persoanele suspectate de depresie legată de tulburarea tiroidiană începe cu tratarea tiroidei.

Ce rol are tiroida?

Tiroida este o glandă care eliberează hormoni care controlează mai multe funcții ale corpului. Acești hormoni controlează inima, respirația, temperatura corpului și multe alte funcții ale corpului. Hormonii tiroidieni includ tiroxina, triiodotironina și calcitonina.

Dacă aceste niveluri de hormoni sunt anormale, sistemele corpului nu vor funcționa corect. De exemplu, sistemele organismului încetinesc, ca în cazul hipotiroidismului. Hipotiroidismul este definit ca o deficiență a hormonului tiroidian. În zonele cu absorbție adecvată a iodului, cum ar fi Statele Unite, cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este boala tiroidiană autoimună sau boala Hashimoto. Boala Hashimoto este mai răspândită la femei.

Hipertiroidismul este situația opusă. Tiroida eliberează prea mult hormon în sânge, iar organismul începe să accelereze. Acest lucru poate apărea brusc și simptomele pot începe fără avertisment.

Semnele și simptomele hipotiroidismului pot include oboseală, letargie sau depresie. Depresia este o boală comună de sănătate mintală care provoacă sentimente zilnice sau aproape zilnice de tristețe, neputință, inutilitate, pierderea interesului, scăderea energiei sau chiar gânduri suicidare.

Simptomele durează mai mult de două săptămâni. Unii oameni pot avea doar câteva simptome, în timp ce alții pot avea mai multe și pot varia, de la ușoare la severe.

Hipotiroidismul este, în general, diagnosticat printr-un test de sânge care măsoară nivelul TSH (hormon de stimulare a tiroidei). Tratamentul este terapia de substituție cu hormoni tiroidieni și rareori intervenția chirurgicală.

Este important de înțeles că, deși hipotiroidismul poate fi asociat cu simptome de depresie, marea majoritate a pacienților cu depresie nu au dovezi clinice de disfuncție tiroidiană.

Care este, totuși, legătura? De-a lungul anilor, studiile au descoperit că simptomele depresiei și ale tulburărilor tiroidiene sunt similare. Simptomele depresiei apar adesea la persoanele ale căror niveluri de hormoni tiroidieni nu sunt la niveluri sănătoase. Acest lucru este valabil mai ales în hipotiroidism.

Persoanele cu hipotiroidism au adesea simptome de depresie, atenție scăzută sau reacții mai lente. Persoanele cu hipertiroidism prezintă adesea simptome de anxietate, incapacitate de concentrare sau dispoziții exagerate.

Cum afectează tiroida depresia?

Tiroida are un efect direct asupra stării de spirit, care poate include depresia și anxietatea. Severitatea depresiei poate varia în funcție de severitatea tulburării tiroidiene. Legătura dintre cele două vine prin axa hipotalamo-hipofizo-tiroidă.

Axa hipotalamo-hipofiza-tiroidă (HPT) este ca o buclă pe care circulă feedback-ul între hipotalamus și glanda pituitară care supraveghează nivelurile hormonilor tiroidieni. Când nivelurile hormonilor tiroidieni sunt ridicate, axa HPT răspunde, spunând glandei pituitare să nu elibereze hormonul de stimulare a tiroidei.

Când nivelul tiroidei este scăzut, se întâmplă invers. Axa HPT răspunde spunând glandei pituitare să elibereze mai mult TSH. Acest lucru determină tiroida să crească cantitatea eliberată. Acest lucru ajută la normalizarea nivelului de hormoni tiroidieni.

Cu toate acestea, atunci când nivelurile tiroidei sunt anormale, aceasta dezechilibrează bucla. Acest lucru modifică nivelul hormonilor în întregul corp, afectând starea de spirit și alte funcții ale corpului.

Obiectivele tratamentului pentru hipotiroidism includ inversarea progresiei clinice și corectarea oricăror anomalii metabolice, cum ar fi TSH și nivelurile de hormoni tiroidieni, în special tiroxina liberă.

Cine este afectat?

Tulburările tiroidiene pot afecta pe oricine la orice vârstă, dar este mult mai probabil să afecteze femeile între 20 și 40 de ani. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, acest risc crește. Persoanele de peste 60 de ani au șanse crescute de a dezvolta o tulburare tiroidiană. Asociația Americană a Tiroidiei recomandă screening-ul de la vârsta de 35 de ani și apoi la fiecare 5 ani după aceea.

Pacienții cu risc ridicat includ femeile însărcinate, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau alte boli autoimune, sau pacienții care au fost supuși iradierii gâtului, cum ar fi pentru tratamentul cancerului.

Depresia poate apărea, de asemenea, la orice vârstă, dar este mai probabil să se întâmple adulților aproape de vârsta mijlocie sau mai în vârstă. Acest lucru este valabil mai ales pentru adulții diagnosticați cu probleme de sănătate. Bolile și medicamentele pot afecta, de asemenea, starea de spirit și sănătatea mintală. Acești factori cresc riscul de depresie.

Persoanele cu tulburări tiroidiene sunt mai susceptibile de a avea depresie decât populația generală. Studiile arată că pacienții cu antecedente cunoscute de hipotiroidism au riscuri mai mari de a dezvolta depresie în timpul vieții.

Pe măsură ce cercetările avansează, există mai multe întrebări despre dacă tiroida provoacă în mod direct depresie sau dacă este mai mult o coincidență. Unele studii sugerează că simptomele depresiei și ale tulburărilor tiroidiene pot fi foarte asemănătoare.

Ideea că tulburările tiroidiene și depresia nu sunt întotdeauna legate vine din dovada că atunci când se tratează tulburarea tiroidiană, depresia nu se îmbunătățește întotdeauna. În același sens, nu toți pacienții cu tulburări tiroidiene suferă de modificări ale dispoziției. De asemenea, contrariul este adevărat. Pacienții care se luptă cu tulburări de dispoziție și depresie nu au neapărat tiroide anormale.

Este tiroida sau depresie?

Dacă ai simptomele unei tulburări tiroidiene, medicul va efectua un examen fizic pentru a evalua tiroida și a vedea prezența unor noduli. Ei vor comanda analize de sânge care vor oferi cele mai bune informații pentru diagnostic.

Dacă suferi de simptome de depresie, va fi important să cați un tratament adecvat, indiferent de cauză.

Cum ar trebui tratată depresia legată de tiroida?

Când depresia poate fi legată de tulburarea tiroidiană, tratamentul începe cu tratarea tiroidei cu terapie de substituție. Pacienții care primesc tratament pentru niveluri anormale ale tiroidei observă o îmbunătățire a simptomelor depresiei. Pacienții tratați pentru depresie cu medicamente tiroidiene nu au găsit întotdeauna îmbunătățiri.

În concluzie, în ultimele decenii au fost efectuate mai multe studii pentru a determina dacă depresia este legată de tulburările tiroidiene.

Persoanele care au tulburări tiroidiene raportează adesea simptome de depresie. Unii oameni raportează, de asemenea, ameliorarea simptomelor cu tratamentul tulburării tiroidiene. Unii pacienți cu depresie au raportat chiar ameliorarea simptomelor după tratamentul cu medicamente tiroidiene. Dar, unele studii recente sugerează că aceste probleme de sănătate sunt pur și simplu coincidențe.

Citește și Cum calmezi palpitațiile inimii?