Cum calmezi palpitațiile inimii?

Modalitățile de a gestiona palpitațiile includ tehnici de relaxare și exerciții fizice. Cu toate acestea, persoanele cu simptome frecvente sau severe pot avea nevoie de tratament medical.

Palpitațiile cardiace pot apărea ca urmare a anumitor factori de stil de viață și, mai rar, o afecțiune medicală de bază este responsabilă de prezența lor.

boala de inima jpg

Abordarea factorului stil de viață sau tratarea afecțiunii de bază pot fi eficiente în oprirea palpitațiilor cardiace. Foto: Shutterstock

Remediile la domiciliu pot ajuta la ușurarea palpitațiilor inimii, scrie Medical News Today.

Folosește tehnici de relaxare

Stresul poate avea multe efecte negative asupra sănătății unei persoane. Poate induce palpitații sau le poate agrava.

·      Unii oameni pot considera utile următoarele tehnici de relaxare:

·      meditaţie

·      respirație profundă

·      yoga

·      petrecerea timpului în aer liber

·      luând scurte pauze de la serviciu sau de la școală

·      folosirea de meditații ghidate, pe care o persoană le poate accesa online

Redu sau elimină aportul de stimulente

Palpitațiile inimii pot deveni vizibile după utilizarea unui stimulant, care sunt de exemplu, prezenți în:

·      produse din tutun

·      anumite droguri ilegale

·      unele medicamente pentru răceală și tuse

·      băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și sifonul

·      supresoarele poftei de mâncare

·      unele medicamente pentru sănătatea mintală

Cu toate acestea, nu toate stimulentele vor provoca palpitații în toată lumea.

Funcționează stimularea nervului vag

Nervul vag conectează creierul de inimă, iar stimularea acestuia poate calma palpitațiile. O persoană poate stimula nervul vag prin:

·      ținerea respirației și împingerea ei în jos, ca și cum ar fi o mișcare intestinală

·      punând gheață sau un prosop rece și umed pe față pentru câteva secunde

·      stropind cu apă rece pe față

·      făcând un duș rece

·      masând gâtul

Înainte de a încerca oricare dintre aceste metode, este indicat să consultați un medic, care vă poate sfătui asupra celor mai potrivite tehnici.

Menține electroliții echilibrați

Electroliții sunt molecule încărcate electric care sunt prezente în întregul corp și ajută la multiple funcții. De exemplu, ele joacă un rol semnificativ în reglarea ritmului cardiac.

O persoană poate crește numărul de electroliți din corpul său prin consumul de alimente bogate în: sodiu, potasiu, calciu, magneziu.

O dietă bine echilibrată oferă, de obicei, suficient sodiu.

Următoarele alimente au un conținut ridicat de potasiu: cartof, banana, avocado, spanac.

Produsele lactate și cele verde închis, cu frunze verzi, sunt bogate în calciu. Legumele, nucile și peștele conțin și magneziu.

Unii oameni ar putea dori să obțină acești nutrienți luând suplimente.

Stai hidratat

Când corpul devine deshidratat, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pune sângele în mișcare, ceea ce poate provoca palpitații ale inimii.

Simptomele deshidratării includ: urină închisă la culoare, ritm cardiac crescut, gură uscată, sete, dureri de cap, ameţeală, piele uscată.

Evită consumul excesiv de alcool

Alcoolul are un efect deprimant, adica de incetinire, asa că nu crește de obicei ritmul cardiac.

Deși consumul de alcool moderat nu este neapărat problematic, unele cercetări indică faptul că chiar și consumul de 1,2 băuturi alcoolice pe zi poate crește riscul de a dezvolta fibrilație atrială. Palpitațiile cardiace sunt doar un simptom al acestei afecțiuni.

Fă sport regulat

Exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară generală și pot ajuta la restabilirea ritmului natural al inimii. De asemenea, poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.

Exercițiile cardiovasculare ajută la întărirea inimii, ceea ce poate preveni sau reduce palpitațiile.

Formele benefice de exerciții includ: mers rapid, jogging, alergare, ciclism, înot.

Cu toate acestea, exercițiile fizice pot declanșa palpitații la unii oameni și este important să se identifice și să se evite tipurile de exerciții potențial problematice.

Tratamente suplimentare

Dacă contracțiile ventriculare premature provoacă palpitații frecvente - adică cele care apar de peste 10.000 de ori în 24 de ore sau reprezintă mai mult de 10% din toate bătăile inimii - un medic poate recomanda tratament. Ei pot prescrie medicamente numite beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu.

Dacă medicamentele nu opresc palpitațiile frecvente, medicul poate sugera ablația cu cateter. Aceasta implică inserție a unui tub subțire printr-un vas de sânge până la inimă.

Alte tratamente posibile includ: interventie chirurgicală, un stimulator cardiac, schimbarea medicamentelor care pot provoca palpitații.

Când să vorbești cu un medic

Dacă se confruntă cu palpitații ale inimii care tind să dureze mai mult de câteva secunde, ar trebui să mergi la medic. El poate determina dacă ai o  afecțiune de bază care cauzează palpitațiile.

Bolile care ar putea fi vinovate sunt: boala cardiacă, probleme cu tiroida, anxietate, afecțiuni cardiace structurale sau electrice, un ritm cardiac anormal, cunoscut sub numele de aritmie, cum ar fi fibrilația atrială, anemie semnificativă, insuficiență cardiacă, în cazuri rare.

De asemenea, o persoană care a avut un atac de cord poate avea mai multe șanse de a dezvolta palpitații.

Diagnostic

Medicul va efectua un istoric medical detaliat și va efectua un examen fizic ca parte a procesului de diagnosticare și va verifica, de asemenea, semnele vitale ale persoanei, inclusiv tensiunea arterială și pulsul, va  asculta inima cu ajutorul unui stetoscop.

Dacă palpitațiile inimii nu apar în momentul examinării, medicul poate

comanda analize de sânge pentru a examina nivelul electroliților, hormonilor sau tiroidei și pot folosi, de asemenea, studii imagistice pentru a analiza structura sau funcția inimii.

Unul dintre scopurile diagnosticului este identificarea persoanelor cu risc de aritmie. Aceste persoane includ pe cele cu: boala cardiacă de bază, disfuncție de la un atac de cord anterior, cardiomiopatia dilatată idiopatică, care este o afecțiune în care peretele inimii se subțiază și se slăbește, iar camera interioară se mărește, regurgitare valvulară semnificativă clinic, care este un tip de boală valvulară cardiac.

Citește și Cum foloșești oțetul pentru curățenie?