Cancer: Jumătate din decese produse de 3 cauze banale

Este cunoscut faptul că o serie de factori pot influența riscul cuiva de a dezvolta cancer. Dar un nou studiu arătat că trei cauze, care pot fi evitate relativ ușor, care țin de stilul de viață, se află la baza a jumătate din decesele produse de această maladie, scrie publicația britanică Express.

Stop fumat! Ce metode se mai folosesc pentru a renunţa la acest viciu? jpeg

Pauza de țigară scurtează viața. Foto: Shutterstock. 

Cercetătorii de la Universitatea din Washington și-au propus să  investigheze impactul factorilor de risc asupra deceselor cauzate de cancer, dar și să identifice care dintre factorii de risc au cel mai mare impact în apariția bolii.  Cel mai surprinzător lucru al descoperirii științifice este acela că, cei trei factori de risc principali, sunt totodată și cei pe care majoritatea persoanelor îi cunosc drept nocivi pentru sănătate și de evitat pentru longevitate și o bună calitate a vieții.

Potrivit cercetătorilor, responsabili pentru peste jumătate din decesele cauzate de cancer la nivel mondial sunt: fumatul, consumul de alcool, greutatea supraponderală.

În general, factorii de risc s-au dovedit a fi responsabili pentru 44,4% din decesele cauzate de cancer la nivel global și 50,6% dintre decesele bărbaților din întreaga lume. Cifra deceselor de cancer de sex feminin a fost mai mică, respectiv 36,3 l %.

Comentând studiul, doctorul Christopher Murray de la Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington a spus: „Acest studiu ilustrează că povara cancerului rămâne o provocare importantă pentru sănătatea publică, care crește în amploare în întreaga lume”.

Cancerul este a doua cea mai mare cauză de deces la nivel global și pune o presiune masivă asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Doctorul Murray a adăugat: „Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global, cu alți contributori substanțiali la povara cancerului variind.

„Descoperirile noastre pot ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri de reducere a deceselor și a stării de sănătate cauzate de cancer la nivel regional, național și global.”

În general, dintre cei trei factori principali de risc enumerați, fumatul a fost considerat a avea cel mai mare impact asupra deceselor cauzate de cancer fiind responsabil fiind implicat în apariția cancerului pulmonar, traheal și bronșic dar cu impact și în apariția cancerelor de col uterin, colorectal, de esofag și stomac.

Obezitatea, fumatul și consumul de alcool sunt toți factori de risc asupra cărora poți avea un grad semnificativ de control.

Citește și Ce substanță din hrană poate preveni erupțiile herpetice?