Știi ce boli poți lua de la piscină?

Înotul nu este doar o modalitate excelentă de a te răcori în timpul verii toride, ci și un antrenament acvatic grozav. Arde calorii, tonifică mușchii și menține inima sănătoasă. Însă, înainte de a te bucura de o baie relaxantă, trebuie să te asiguri că apa în care te vei scufunda este curată. Este un mit să crezi că o piscină plină cu apă clorinată este absolut curată și nu adăpostește germeni.

Piscina publica in Franta FOTO Shutterstock

Piscinele pot conține germeni care ne fac rău. Foto: Shutterstock. 

Iată patru boli de care ar trebui să fii atent înainte de a intra în piscină:

Erupție de la saună

Deși saunele și piscinele încălzite sunt excelente pentru detoxifiere după o zi stresantă, anumiți germeni prezenți în piscinele încălzite și în izvoarele termale pot reacționa cu pielea ta, cauzând o erupție cu mâncărime. Aceasta este cunoscută și sub numele de erupție de la jacuzzi, deoarece germenii devin mai activi când sunt expuși la apă la temperaturi ridicate.

Infecția este cauzată de bacteria „Pseudomonas aeruginosa”, care este prezentă în piscinele mai rar curățate sau contaminate. Cu cât stai mai mult în piscină, cu atât timpul de expunere crește. Aceste erupții pot duce la formarea de vezicule dureroase și pline de puroi, care pot dura între 5 și 10 zile.

Otită externă

Când înotăm, este foarte comun să ne intre apă în urechi și în cavitatea nazală. Deși, de obicei, apa iese singură, există o condiție neplăcută care poate apărea atunci când apa rămâne blocată în canalul auditiv, permițând astfel bacteriilor și fungilor să se înmulțească. Aceste infecții bacteriene, deși pot dispărea de la sine, pot provoca umflături, dureri și mâncărimi severe. Infecția este mai frecventă la copii decât la adulți și este crucial să iei măsuri de precauție când înoți și să îți cureți și usuci urechile după fiecare sesiune de înot cu un prosop sau folosind un uscător de păr setat la temperatură scăzută.

Diaree

Diareea nu este doar o problemă digestivă care apare atunci când mănânci ceva alterat. Chiar și când te scufunzi în apă, te expui riscului de a contracta o infecție severă de diaree. Aceiași germeni care cauzează diareea pot contamina piscina și afecta sănătatea ta. Chiar și înghițirea unei cantități mici de apă din piscină este suficientă pentru a te infecta. Piscina poate fi contaminată cu germeni patogeni precum E. coli, Shigella, Cryptosporidium și norovirus,  când cineva care a suferit de diaree (chiar și în ultimele două săptămâni) intră în piscină. Germenii pot supraviețui până la cinci zile! Infecția poate deveni severă și poate dura 2-3 săptămâni, uneori fiind chiar amenințătoare de viață.

Probleme respiratorii

Este de la sine înțeles că pentru cei cu tulburări respiratorii și probleme pulmonare, asigurarea siguranței și curățeniei în piscină este de o importanță capitală. Chiar și dacă piscina este moderat contaminată, anumite bacterii, precum Legionella, pot infesta sau se pot ascunde în colțurile și crăpăturile piscinei și se pot dispersa odată cu aburul sau ceața. Este foarte ușor să inhalezi aceste bacterii, ceea ce poate duce la probleme respiratorii.

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, copiii mici, femeile însărcinate și cei care suferă de infecții cronice și imunitate scăzută trebuie să fie extrem de atente, deoarece astfel de boli pot deveni fatale.

Fii atent la semnele și simptomele acestor boli și ia măsuri de precauție pentru a te proteja și pentru a te bucura de o experiență de înot sigură și sănătoasă.

Sursa: Times