Iată de ce nu este o idee bună să urinezi în piscină!
Sunt șanse ca, dacă mergi la o piscină publică, să înoți în urina altor persoane. Este acest lucru nesănătos?
Urologul Neel Parekh, evaluează cât de sigur este să înoți în piscinele publice dacă alți oameni au urinat în ele și dacă îi expui sau nu pe alții la probleme de sănătate, atunci când urinezi, în mod deliberat în piscină.
Din ce este compusă urina?
Urina este un deșeu produs de corp, care conține 95% apă, iar celelalte 5% includ produse secundare rezultate din alimente și băuturi, precum: Uree. Un compus produs în ficat care servește ca vehicul pentru eliminarea excesului de amoniac și azot din corp.
Acid uric. Acesta este produs atunci când corpul tău digeră anumite alimente și lichide precum berea. Este un antioxidant care ajută și la repararea celulelor deteriorate.
Electroliți, cum ar fi sodiul, clorura, potasiul și fosforul.
Resturile microscopice, cum ar fi celulele sanguine moarte și (în funcție de stilul de viață) urme chimice de tutun, medicamente, vitamine și alte substanțe care sunt filtrate de sânge către rinichi.
Niciuna dintre substanțele menționate mai sus nu este prezentă în cantități suficient de mari pentru a fi periculoasă. Deci, dacă urinezi în piscină sau înoți în urina diluată a altcuiva, nu este neapărat dăunător.
Relaxarea la piscine publice implică și părți mai puțin plăcute. Foto: Shutterstock
Totuși, statisticile arată rezultate care ne pot stârni dezgust. Un sondaj din 2019 realizat de Sachs Media Group a constatat, de exemplu, că aproximativ 51% dintre americani folosesc piscinele drept „căzi de baie comune” și apelează la înot ca înlocuitor pentru duș sau merg la înot fără să facă în prealabil duș, chiar și în situația în care înainte au făcut sport sau lucrări prin curte și sunt trasnpirați.
De asemenea, 40% dintre americani recunosc că au făcut pipi în piscină, dar numărul poate fi mult mai mare, deoarece nu toți admit acest lucru atunci când compeltează sondajele de opinie.
Este urina inofesnivă?
Chiar dacă teoretic, urina din piscină este diluată și nu este periculoasă, trebuie să știți că nu este complet sigur să faci baie în picine care conțin urina altcuiva. Asta deoarece urina din vezica urinară poate colecta bacterii din uretra sau din organele genitale, bacterii pe care le cară și le revarsă la ieșire. Aceste bacterii, la fel ca cele care trăiesc pe pielea ta sau în gură, în general nu sunt considerate dăunătoare, iar majoritatea piscinelor sunt tratate cu clor și alte substanțe chimice pentru a reduce riscul de a transmite orice boli altora. Dar acel clor se poate combina cu orice iese din sau de pe corpul tău, inclusiv transpirație, urină, fecale și miile de microbi care trăiesc pe pielea ta.
Când se întâmplă acest lucru, are loc o reacție chimică, scăzând cantitatea de clor disponibilă pentru a ucide germenii și creând iritanti chimici numiți cloramine care provoacă ochi roșii și mâncărimi, precum și iritarea pielii.
Aceste cloramine tind să emită un miros chimic pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu clorul. Dar o piscină sănătoasă nu va mirosi a substanțe chimice, ceea ce înseamnă că, dacă miroase foarte clorurat, este posibil ca apa să fie plină de cloramine, urină și alte produse secundare.
O creștere a urinei va duce la o creștere a cloraminelor, iar aceste cloramine pot avea efecte adverse asupra pielii, ochilor și, în cazuri rare, abilității de a respira aerul din jurul piscinei dacă sunteți vulnerabil la atacurile de astm.
„Pentru a menține un mediu de înot sănătos, este esențial să practicați o bună igienă și să evitați urinatul în piscine”, spune dr. Parekh. „Când urina se combină cu clorul, formează compuși chimici care pot fi dăunători pentru ochi, piele și sistemul respirator.”
Practic, este mult mai bine să te abții până ajungi la toaletă să faci pipi, decât într-o piscină publică și motivul depășește bunul simț, deci are și implicații în privința sănătății publice.
Este posibilă o infecție urinară de la piscină?
Dacă bacteriile intră în sistemul urinar, poți ajunge la o infecție a tractului urinar. Caracterizate prin durere în abdomen sau în partea inferioară a spatelui, incontinență urinară, urinare și durere frecventă și arsuri sau sânge în pipi, infecțiile urinare sunt deranjante, dar, din fericire, sunt ușor de tratat și destul de frecvente.
Bazinele publice par a fi terenuri de reproducere pentru microbi, mai ales dacă în apă ajung urină și fecale. Dar în majoritatea piscinelor publice, există suficient clor pentru a ucide majoritatea bacteriilor care ar putea cauza dezvoltarea infecțiilor urinare.
Totuși, dacă te îngrijorează infecțiile urinare, asigură-te că faci duș înainte și după înot, păstrează-ți organele genitale curate și evită urinezi, mai ales că în piscină ar însemna să faci acest lucru purtând costumul de baie. Un mediu umed, plin de bacterii ar putea duce la un risc crescut de infecție.
„Deși clorul este folosit pentru a dezinfecta apa piscinei și a reduce riscul de contaminare bacteriană, nu elimină complet riscul de infecții urinare”, notează dr. Parekh. „Întreținerea piscinei, dezinfecția adecvată și tratarea adecvată a apei sunt, de asemenea, esențiale pentru asigurarea unui mediu de înot sigur.”
Chiar dacă pericolul pentru sănătate nu este foarte mare, dacă urinezi în piscină, este în interesul tutror să respecți regula „Ce ție nu-ți place, altuia nu face”.