Pericolul din piscină: clorul!

Ideale pentru a ne răcori zilele de vară, piscinele ascund, din păcate, un pericol mai puțin evident: clorul. Acesta este folosit pentru a menține apa curată, fără patogeni. Pentru unii dintre noi, mai ales pentru persoanele sensibile și copii, poate crea probleme.

Fetele Click! Models au făcut senzaţie la Green Pool&Restaurant jpeg

Hidratarea pielii este necesară după o zi la piscină. Foto: arhiva Click!

Deshidratează pielea

Indiferent de tipul de piscină, sportivă, balneară sau cele din curtea proprie, toate trebuie să aibă apa tratată cu clor. Însă, acesta substanță nu omoară doar bacteriile care ar putea supraviețui în apă, ci și bacteriile bune care trăiesc pe pielea noastră și o mențin sănătoasă.

Efectul constă în piele deshidratată și fragilă, predispusă la iritații și microfisuri. Mai mult, în timp, această expunere la clor poate favoriza apariția ridurilor, dar și a bolilor de piele prin faptul că strică pH-ul natural.

Din acest motiv, ideal este să folosiți după baia în piscină și loțiuni de corp, prin care să reechilibrați nivelul pH-ului și să dați timp bacterilor bune de pe piele să se refacă. După o zi la piscină este obligatoriu un duș care să curețe pielea de clor și hidratarea cu o loțiune de corp, care să o ajute să își revină.

Favorizează infecțiile fungice

Chiar dacă purufică apa, clorul din piscină afectează așa numitul „film lipolitic” de la nivelul pielii, o barieră de grăsime care o protejează. Când acest film lipolitic este îndepăratat de clor, iar pielea este și deshidratată și prezintă mici fisuri milimetrice, riscul de a dezvolta infecții fungice care pot fi preluate de pe marginea piscinei, șezlonguri și alte obiecte, devine mare.

Irită ochii și pielea

Se manifestă prin mâncărime puternică și pete roșii la nivelul pieleii și poate apărea din cauza surplusului de clor din piscine, sau pe fondul unei sensibilități deja existente, despre care nu știm. În cazul persoanelor cu piele atopică și a celor cu frecvente alergii, inclusiv cutanate, pericolul este și mai mare. De aceea, dacă apar simptome precum arsurile la nivelul ochilor, tuse uscată sau astmatică, te poți confrunta cu o alergie la clorul din piscină. Ține cont și de faptul că, urmarea a băilor în piscină te poți confrunta cu dermatita provocată de clor, ale cărei simptome pot fi: înroșirea pielii, erupții cutanate, mâncărimi intense și, în cele mai grave cazuri, exfolieri ale pielii.