Care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii acasă
Naşterea la spital se face în funcţie de ce-ţi recomandă medicul şi ce alegi şi tu, astfel că există: naşterea naturală în poziţie ginecologică sau poziţie verticală, prin cezariană şi cea în apă, într-o piscină specială. La spital ai parte de o sală de naşteri unde mediul este steril, există acolo aparatura necesară şi medicul neonatolog.
Pe toată perioada sarcinii trebuie să fii sub supravegherea unui obtetrician, să ai toate analizele şi ecografiile pentru a ştii clar că nu au apăut anumite probleme de sănătate care să dăuneze fătului. Unii medici nu sunt de acord ca o gravidă să nască acasă. Din 2005 există la Facultatea de Medicină Carol Davila – o secţie numită Facultatea de Moaşe şi asistenţă medicală.
Acasă te simţi mai relaxată
Primul avantaj al aducerii pe nume a pruncului tău este că vei naşte în intimitatea căminului tău, nu pe un pat „rece“ de spital. Vei avea un sentiment de confort şi te vei siguranţă alături de familie. Dacă nu ai probleme de sănătate care te pot afecta pe tine şi pe bebeluş şi dacă sarcina a ajuns la termen poţi alege să naşti acasă cu ajutorul unei moaşe experimentate, instruită să acorde primul ajutor ţie şi micuţului, dacă este cazul, până când veţi fi preluaţi de un echipaj de salvare.
Nimeni nu te va grăbi, brusca iar procesul naşterii va fi mai relaxat. Unele moaşe te ajută să naşti cu perineul intact. Poţi scăpa de sentimentul de frică pentru că crezi că pot apărea complicaţii odată ajunsă la spital, lucru care te şi stresează, îţi dă un sentiment de nesiguranţă de ce va fi şi că eşti printre străini într-un moment delicat şi ajungi poate să te inhibi.
Poţi alege cine din familie va participa la actul naşterii, iar banii pe care îi vei da moaşe sunt mai puţini. Bebeluşul va rămâne lângă tine după naştere astfel că vei scăpa de teama încurcării copiilor la spital. Dacă vei fi în mediul tău este posibil ca riscul unei infecţii să fie mai mic decât în mediul intraspitalicesc unde se perindă foarte mulţi oameni.
Ţine cont că dacă ai probleme de sănătate, spre exemplu, eşti insulino-dependentă, ori ai afecţiuni ale sistemului cardiovascular, presiune arterială, anterior ai născut prin cezariană sau ai avut operaţie la nivelul uterului sau există riscul de naştere prematură şi multe altele, spitalul reprezintă cea mai sigură alegere pentru sănătatea ta şi a bebeluşului.
Moaşa nu poate diminua durerile naşterii
Asigurarea medicală obişnuită nu acoperă naşterea la domiciliu. Trebuie să iei în calcul distanţa faţă de maternitate, dacă vor exista complicaţii care necesită o intervenţie care nu se poate face decât la spital de către doctor, cum ar fi cezariana sau utilizarea forcepsului. Pe lângă faptul că vei simţi din plin durerile, deoarece moaşa nu va avea mijloacele necesare şi nici competenţa de a-ţi face anestezie epidurală, va trebui să prepari din timp următoarele lucruri: cearşafuri de plastic, prosoape şi multe altele.