Ştiai că unele boli pot schimba culoarea ochilor?

Modificările culorii ochilor pot fi motive de îngrijorare. Iată care sunt cauzele comune ale acestor schimbări, pentru a putea face deosebirea între ceea ce este firesc și ceea ce ar trebui să te trimită la medic.

Modificări naturale legate de vârstă

Una dintre cele mai frecvente situații care duce la modificări ale culorii ochilor apare la copii. Când se naște un copil, ochii lui sunt de obicei mai deschisi sau mai albaștri. În principal, acest lucru se datorează faptului că un nou-născut nu a fost expus la soare, astfel încât melanina din ochi nu este complet dezvoltată. Pe măsură ce sunt expuși la lumină, producția de melanină crește, determinând schimbarea culorii ochilor, scrie EcvaEyeCare.

ochi jpg

Machiajul poate intensifica nuanța ochilor, la fel și culorile hainelor pe care le porți. Foto: Shuttesrtock. 

Cu toate acestea, modificările culorii ochilor pot apărea și pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Cei cu ochi de culoare mai deschisă – în special caucazienii – își pot vedea ochii luminându-se în timp. Pigmentul se degradează încet, rezultând mai puțină culoare, adică o decolorare a ochilor.

Expunere solară

Deoarece melanina joacă un rol important în privința culorii ochilor, expunerea la soare poate duce la modificări. De obicei, necesită o expunere prelungită și are ca rezultat întunecarea irisului.

Tratamentele medicale

Unele medicamente pot modifica culoarea ochilor. Un exemplu în acest sens a fost un ser pentru creșterea genelor, care era disponibil pe bază de rețetă. În timp ce efectul secundar a fost rar și, de obicei, necesita aplicarea picăturilor pe ochi – nu pe linia genelor, așa cum a fost menită să fie folosit, o substanță chimică din respectivul ser ar putea avea capacitatea de a afecta pigmenții ochilor.

De asemenea, este posibil ca alte medicamente și intervenții chirurgicale să aibă ca rezultat modificări ale culorii ochilor.

Condiții medicale

Există afecțiuni medicale care pot duce la modificări ale culorii ochilor.

Heterocromia – o afecțiune care face ca o persoană să aibă irisi de culoare diferită sau mai mult de o culoare într-un singur iris, poate duce la modificări de culoare.

Sindromul Horner poate provoca luminarea ochilor.

Glaucomul pigmentar și uveita heterocromă Fuch – o afecțiune inflamatorie – pot duce, de asemenea, la modificări ale irisului. Același lucru este valabil și pentru melanomul ocular, un tip de cancer.

Mediul contează

În unele cazuri, poate părea că ochii tăi au o altă culoare, când, în realitate, modificările mărimii pupilelor pot face culoarea să pară ușor diferită. Parțial, acest lucru se datorează faptului că inelul tău limbal (inelul mai întunecat din exteriorul irisului) este mai aproape de marginea pupilei. Acest lucru te poate face să pari cu ochii mai închiși la culoare, deoarece este vizibil mai puțin iris.

În plus, alte culori din apropierea ochilor tăi pot afecta modul în care este percepută culoarea. De exemplu, îmbrăcămintea, machiajul, părul și culoarea ramei ochelarilor pot influența nuanța aparentă a irisului.

Ușoare reflexii ale nuanțelor aflate în jurul ochilor pot face culoarea ochilor să pară diferită, chiar dacă nu este. În mod similar, schimbarea culorilor care sunt lângă ochi poate crea mai mult sau mai puțin contrast decât de obicei, făcând nuanța să pară mai puternică sau mai slabă

În mod similar, plânsul, alergiile sau alte activități care provoacă înroșirea sclerei – partea albă a ochiului – pot face ca irișii să pară ușor diferiti. Acest lucru se datorează faptului că zona din apropierea irisului și-a schimbat nuanța, nu pentru că irisul în sine are o culoare nouă.