Medic: Varicele se pot trata modern, fără internare

Una dintre problemele cu care se confruntă multe persoane sunt varicele. Este bine de ştiut de ce apar şi cum pot fi prevenite. În cazul în care ai varice şi eşti interesat de opţiunile de tratament, află că există alternative moderne la clasica operaţie, cu multe avantaje pentru pacienţi. Dr. Toni Feodor, medic chirurgie vasculară, ne vorbeşte mai multe despre acest subiect.

image

Ce sunt şi de ce apar varicele?

Varicele sunt de obicei cauzate de pereții și valvele venelor slabe. În interiorul venelor sunt mici valve unidirecționale, care se deschid pentru a lăsa sângele să treacă și apoi se închid, împiedicând curgerea înapoi. Uneori, pereții venelor se întind și își pierd elasticitatea, determinând slăbirea supapelor. Dacă supapele nu funcționează corect, acest lucru poate cauza scurgerea sângelui și curgerea înapoi. Dacă se întâmplă acest lucru, sângele se adună în vene, care devin umflate și mărite.

Cauzele pentru care pereții venelor se întind și valvele din venele tale se slăbesc nu sunt pe deplin cunoscute. Unii oameni dezvoltă afecțiunea fără un motiv evident sau aparent, dar există evident factori de risc genetici.

Vezi şi: Remedii naturale contra varicelor

Cum sunt diagnosticate varicele?

Pentru a diagnostica venele varicoase, specialistul recomandă o investigație  numită ecografie Doppler venoasă a piciorului. Ecografia Doppler este o investigație neinvazivă, care utilizează undele sonore pentru a privi fluxul de sânge prin supapele din vene. O ecografie a piciorului poate ajută la depistarea  unui cheag de sânge. Astfel, se transmit imagini ale venelor picioarelor către un monitor, care prezintă permeabilitatea vaselor de sânge în zona membrelor inferioare.

Care sunt opțiunile de tratament pentru varice?

Trăim o perioadă în  evoluția tehnologiei medicale care ne permite o abordare diversificată în beneficiul pacienților noștri.

Dintre opțiunile cele mai cunoscute de tratament în clinică noastră folosite în mod singular sau împreună sunt ablația cu radiofrecvență, flebectomia, scleroterapia, tratamentul cu laser endovenos etc. Pot exista și proceduri combinate la care se adaugă sfatul cardiologilor, nutriționiștilor, pentru o intervenție și o evoluție post intervenție completă pentru pacienții noștri.

În ce situaţii se recomandă procedurile invazive?

Este de preferat să recurgem la proceduri invazive doar atunci când este absolut necesar după o atentă evaluare a istoricului pacientului și a stadiului varicelor. Pot fi momente în care viața pacientului poate fi pusă în pericol. Dacă vorbim doar de niște varice superficiale cu implicați minore asupra sănătății, prima opțiune sunt procedurile mai puțin invazive cum sunt cele menționate mai sus.

Pacienții se plâng foarte frecvent de senzația de picioare grele. Vorbim clar de riscuri mari pentru sănătatea vasculară, venoasă și starea generală de sănătate, când indicăm o intervenție chirurgicală mai ales una invazivă.

Dacă dincolo de aspectul estetic descoperim la pacienți indiferent de vârstă, sau istoric, durere, mâncărimea pielii în zona afectată, fatigabilitate (oboseală), greutate în picioare, inflamație, tromboflebită, sângerări ne putem gândi la proceduri mai invazive. Putem găși și modificări ale pielii sau țesutului subcutanat inclusiv decolorări, lipodermatoscleroză, atrofie, ulcerații sau hiperpigmentare.

Vezi şi: Medicii trag un semnal de alarma: ”Nu neglijati varicele pentru ca pot fi letale”

Care sunt procedurile minim-invazive de tratare a varicelor şi în ce constau acestea?

Flebectomia este una dintre ele. Se efectuează sub anestezie locală și analgo-sedare. Majoritatea pacienților simt doar o mică presiune în zona în care se intervine Nu necesită internare, iar disconfortul postoperator este redus, fiind o procedură minim invazivă.

Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, recuperarea fiind extrem de rapidă.

Dacă vorbim de scleroterapie, o altă procedură minim-invazivă foarte cunoscută, disconfortul va fi minim, iar obliterarea venoasă, adică stoparea curgerii sângelui și închiderea venei va fi una, de regulă, permanentă. Durerea resimțită în cadrul scleroterapiei cu spumă este de intensitate minimă.

Care sunt avantajele intervenţiilor minim invazive?

Se efectuează sub anestezie locală și analgo-sedare iar efectele sunt aproape imediate. Procedura poate fi realizată în condiții medicale de ambulatoriu, iar efectele benefice sunt vizibile mai rapid. Sunt metode moderne, fără bisturiu sau anestezie generală. Faptul că pacienții văd rezultatele mai rapid, uneori imediat, că pot pleca acasă în aceeași zi cu minime restricții, evident ce țin și de istoricul medical și indicațiile celorlalți specialiștilor, face din aceste proceduri un real succes medical.

Ce putem face pentru a preveni apariţia varicelor?

Sunt recomandate măsuri generale ce țin de un stil de viață echilibrat. Prevenția rămâne prima opțiune  uneori cu rezultate scontate, uneori nu. Exercițiile regulate pentru îmbunătățirea circulației picioarelor/venelor pot ajută dacă se adaugă și un control adecvat al greutății. Recomandăm evitarea statului prelungit pe scaun la birou sau în picioare. De asemenea și-au dovedit utilitatea prin multiple studii, ciorapii compresivi, o bună hidratare și o alimentație adecvată care să ajute circulația normală a sângelui.

Deloc surprinzător, alimentele joacă un rol major în lupta împotriva varicelor. Vestea bună este că există o serie de soluții alimentare simple pe care le puteți aplica  pentru a îmbunătăți fluxul sangvin. De exemplu, în loc să mâncați făină albă, optaţi pentru grâu integral. Înlocuiți orezul alb cu brun și faceți tot posibilul pentru a vă menține sub control consumul de zahăr procesat. Zaharurile care apar în mod natural din fructe și legume sunt în regulă, dar zahărul procesat pune un stres suplimentar asupra sistemului vascular și poate exacerba problemele cu venele varicoase în timp.

CV

Dr. Toni Feodor este medic primar chirurgie generală și medic specialist chirurgie vasculară, cu competență în ecografie generală și supraspecializare în flebologie.

1992 - 1998: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

image

Experiență

* Peste 5000 de tehnici endovenoase în tratamentul bolilor venoase cronice  

* Peste 15000 de ecografii Doppler venoase

* Experiență în Chirurgia herniei, chirurgie venoasă (tehnici endovenoase CHIVA, RF și LASER), chirurgie de urgență, chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică.

„Operator” în peste 1700 de intervenții chirurgicale și „asistent operator” în peste 1500 de intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București și Centrul de Diagnostic și Tratament al Armatei