Pleurezia (apa la plâmâni): când poate afecta grav plâmânul. Explicațiile medicului

pleurezie jpg

 Ai o durere în piept atunci când tușești, strănuți sau te deplasezi. Uneori, durerea se mută și la umăr? Mergi la medic, poți avea pleurezie!

 Pleurezia (apa la plămâni) reprezintă formarea de lichid în exces față de normal între plămân și peretele toracic (format din coaste, mușchi, vase de sânge etc).

“Această acumulare de lichid în exces, provine sau se formează în general din cauza unor infecții respiratorii. Pot există însă și alte cauze, printre care se numără TBC-ul, cancerul malign, pneumonii netratate, insuficiență cardiacă, artrita reumatoidă, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronșita, infecția cu HIV și chiar ciroza hepatică”, spune Dr. Alin Ciprian Nicola, Șef Compartiment Chirurgie Toracică la spitalul Victor Babbeș din Timișoara.

Simptome:

 În afara de durere, există și alte simptome ale afecțiunii:     

·         febră;

·         frison;

·         cefalee;

·         respirație superficiala;

·         mialgie;

·         durere în zona umerilor și a spatelui;

·         dispnee;

·         tuse seacă;

·         pierdere rapidă în greutate.

Pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice în timpul respirației și, în unele cazuri, poate fi urmată de febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductivă, sau dispnee.

Cum se pune diagnosticul

“Stabilirea diagnosticului se face în urma unui consult penumologic urmat de realizarea unor investigații imagistice, și vorbim de radiografie toracică sau computer tomograf.

Îndepărtarea excesului de lichid pleural este însă esențială, iar această se realizează prin puncții pleurale, toracoscopie video-asistată sau drenaj pleural, acesta atenuând presiunea asupra plămânilor și permițând un inspir și respir mai ușoare”.

Lichidul extras trebuie analizat în laborator pentru a se stabili ce anume a dus la acumularea acestuia la nivel pulmonar, identificându-se astfel și cauza. În paralel, se demarează tratarea medicamentoasă.

“Amânarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majoră a plămânului prin infectarea lichidului. Se formează așa numitele abcese care necesită un tratament de lungă durată”, mai spune medicul Alin Ciprian Nicola.

Dacă este tratată prompt, pleurezia se îmbunătățește adesea fără a provoca leziuni pulmonare de durată.