Cum se tratează bolile de tiroidă în sarcină. Sfatul medicului

Necesarul de iod, o component─â esen╚Ťial─â din alc─âtuirea hormonilor tiroidieni, este mai mare la gravide, at├ót prin cre╚Öterea produc╚Ťiei materne de hormoni tiroidieni, c├ót ╚Öi prin cre╚Öterea elimin─ârii renale de iod. Este bine ca gravidele cu probleme tiroidiene s─â fie monitorizate de medicul endocrinolog.

image

Deficitul sever de iod al mamei ├«n timpul sarcinii are c─â rezultat o reducere a produc╚Ťiei de hormoni, cu un transfer inadecvat de hormoni c─âtre bebelu╚Ö (prin placent─â) ╚Öi afectarea dezvolt─ârii sale neurologice, atrage aten┼úia dr. Iulia Burcea, medic endocrinolog. De asemenea, ╚Öi aportul excesiv de iod poate fi d─âun─âtor, put├ónd duce la hipotiroidism al f─âtului ╚Öi gu╚Ö─â. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS) recomand─â zilnic un aport de 250 micrograme de iod ├«n timpul sarcinii ╚Öi al─âpt─ârii.

Hipertiroidismul la gravide

Hipertiroidismul (TSH sc─âzut, cu FT4 crescut) este relativ neobi╚Önuit ├«n timpul sarcinii (0,1-0,4% din toate sarcinile). Hipertiroidismul subclinic (TSH sc─âzut, FT4 normal) care apare ├«n primul trimestru de sarcin─â este, de regul─â, tranzitor (considerat fiziologic) ╚Öi nu necesit─â tratament. De╚Öi hipertiroidismul din orice cauz─â poate complica sarcina, boala Basedow este una dintre cele mai frecvente cauze de hipertiroidie ├«n aceast─â perioad─â. Aceast─â afec╚Ťiune devine, de obicei, mai pu╚Ťin sever─â ├«n ultimele etape ale sarcinii datorit─â reducerii concentra╚Ťiilor de anticorpi anti-receptor de TSH (TRAB).

Op╚Ťiunile de tratament pentru boal─â Basedow sau gu╚Ö─â nodulara toxic─â sunt limitate, deoarece terapia poate fi uneori d─âun─âtoare pentru f─ât. Majoritatea femeilor sunt tratate cu tionamide, utiliz├ónd cea mai mic─â doz─â. To╚Ťii bebelu╚Öii femeilor cu boal─â Basedow ar trebui monitoriza╚Ťi pentru semne de hipertiroidie fetal─â, explic─â dr. Iulia Burcea.

Femeilor gravide care necesit─â tratament pentru hipertiroidism li se recomand─â un medicament care blocheaz─â produc╚Ťia de hormoni tiroidieni, numit antititroidian de sintez─â. Pentru primul trimestru de sarcin─â, se opteaz─â pentru Propiltiouracil, iar dac─â este nevoie, poate fi utilizat Metimazol, dar dup─â primul trimestru. Rareori, c├ónd r─âspunsul la tratamentul medicamentos nu este cel dorit, se poate opta pentru interven╚Ťie chirurgical─â.

Hipotiroidismul: cum se tratează în sarcină

Deficitul iodat din anumite zone determina hipotiroidismul ╚Öi gu╚Ö─â. O alt─â cauza de hipotiroidie este reprezentat─â de tiroidita cronic─â autoimun─â (Hashimoto). Alte cauze sunt tratamentul anterior sarcinii cu iod radioactiv, ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a tiroidei sau afectarea hipofizei. Diagnosticul de hipotiroidism primar (deficit la nivel tiroidian) se bazeaz─â pe un TSH crescut ╚Öi freeT4 sc─âzut. Hipotiroidismul matern se trateaz─â cu levothyroxina. Tratamentul cu levothyroxina este sigur pe perioada sarcinii, at├óta timp c├ót este luat ├«n doz─â corect─â, recomandat─â de c─âtre medic.

Femeile cu func╚Ťie tiroidian─â normal─â, dar cu anticorpi ATPO/ATGL pozitivi prezint─â un risc crescut de a dezvolt─â hipotiroidism subclinic ├«n primul trimestru de sarcina ╚Öi, ulterior, tiroidit─â ├«n perioada postpartum. ├Än anumite studii clinice, prezen╚Ťa auto-anticorpilor tiroidieni la femeile cu func╚Ťie tiroidian─â normal─â a fost asociat─â cu un risc crescut de avort spontan (de 2-3 ori mai mare dec├ót la femeile f─âr─â ace╚Öti anticorpi), iar riscul na╚Öterii premature a fost aproape dublu.

Femeile cu hipotiroidism preexistent care r─âm├ón ├«ns─ârcinate au nevoie, de obicei, de doze mai mari de levothyroxina ├«n timpul sarcinii. Necesarul de doz─â cre╚Öte, ├«n medie, cu 30% ├«n timpul sarcinii ╚Öi poate cre╚Öte cu p├ón─â la 50%, iar cre╚Öterea are loc ├«nc─â din a cincea s─âpt─âm├ón─â de gesta╚Ťie.

O femeie gravid─â care are noduli tiroidieni ar trebui evaluat─â la fel c─â o persoan─â care nu este ├«ns─ârcinat─â (evaluare hormonala, ecografie ╚Öi, eventual, punctie aspirativa cu ac fin), cu excep╚Ťia scintigrafiei, care este contraindicat─â ├«n sarcina. ├Än majoritatea studiilor, cancerul tiroidian descoperit ├«n timpul sarcinii nu are impact semnificativ asupra prognosticului, iar dac─â este necesar─â o interven╚Ťie chirurgical─â, aceast─â se efectueaz─â de preferat ├«n trimestrul 2 al sarcinii.

Dup─â na╚Ötere, prevalen╚Ťa tiroiditei ╚Öi a bolii Basedow este crescut─â.

Cite┼čte ┼či: Cum influen┼úeaz─â hormonii tiroidieni s─ân─âtatea f─âtului ┼či evolu┼úia sarcinii