Medic:” În endometrioză, dacă intervenția se face la timp și cu o rezervă ovariană bună, o pacientă are șanse să rămână însărcinată “

Endometrioza este cunoscută ca fiind una dintre cele mai răspândite afecţiuni ginecologice. Conform World Health Organization, la nivel global, aproximativ  10% din populația feminină, adică 176 de milioane de femei, aflate la vârstă reproductivă, suferă de endometrioză.

image

Deși în  România nu există o statistică oficială, luând ȋn calcul incidenţa de 1:10, raportată la nivel global, cifra estimativă este de aproximativ 500.000 de cazuri.

Statistica sub-evaluată este determinată de diagnosticarea tardivă, de cele mai multe ori trecând, ȋn medie 5-7 ani de la apariţia simptomatologiei.

Endometrioza poate să fie și  asimptomatică,  de multe ori fiind o surpiză și pentru medici. Leziunile  sunt descoperite intraoperator, când pacienta trece printr-o intervenție chirurgicală pentru o altă patologie.

Invitată în ediția online Click Sănătate,  De ce endometrioza trebuie tratată în centre dedicate-specializate în aceasta patologie, prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie-Președinta  Societăţii de Endometrioză si Infertilitate Est-Europeană, descrie care sunt simptomele cele mai frecvente la care o femeie trebuie să fie atentă și care trebuie să o trimită rapid la un control de specialitate.:

-durerea la menstruație foarte puternică și care cedează doar la analgezice,

- durerea care apare la jumătatea ciclului menstrual,

- durerea  cronică pelvină,

-probleme ale sistemului urinar și digestiv, senzația de balonare,  constipația  care este urmată de diaree și care se accentuează la menstruația,

Prof. dr. Elvira Brătilă spune că în  diagnosticarea  endometriozei, ecografia transvaginală este foarte important, ea aducând foarte multe date.

 În medie, 30-50% dintre paciente se confruntă cu infertilitate, cu un impact major pentru viitorul reproductiv al femeii și cuplului. Endometrioză are consecințe nu doar in statul de sănătate, dar și  în viața socială,  profesională,  de familie, a femeilor  diagnosticate cu această patologie. De aceea tratarea acestei boli trebuie realizată în centre specializate cu echipe multidisciplinare.

Cazurile speciale sunt cele in care endometrioza se extinde spre intestinul gros și subțire, spre vezica urinară, in jurul uterului, uneori  cuprinzând și nervii pelvici.

În  2017, prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică Ginecologie, Președinte al Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-European a fondată un centru specializat în tratarea endometrioză, care aduce  o nouă viziune asupra acestei patologii complexe.

Endometrioza impune supraspecializare și  o perspectivă 360 asupra efectelor bolii și o abordare pluridisciplinară, care să asigure complementaritate, integrarea conduitei terapeutice și oferirea de soluții de tratament personalizate fiecărei paciente.

De curînd,  centrul a obținut certificarea EuroEndoCert, statuându-l la nivel de “Centru de Excelență în diagnosticul si tratamentul endometriozei.”

Echipa propune conceptul chirurgical “one-stop-shop surgery in endometriosis”, excizia corectă și completă a leziunilor de endometrioză de la prima intervenţie chirurgicală, păstrând ȋn focus obiectivul conservator de prezervare a potenţialului reproductiv al pacientelor care ȋși doresc să aducă pe lume copii.

În interviul realizat de Antoaneta Banu, in ediția online Click Sănătate  prof.dr. Elvira Brătilă spune că știe foarte bine prin ceea ce trece o femeie cu endometrioză.

„Doar o femeie poate să înțeleagă suferința altei femei. Eu cred că femeile cu endometrioză nu au  nevoie de compătimire. Ele au nevoie de o soluție. Ele învață să trăiască viața cu diagnosticul respectiv. Iar dragostea unui bărbat o câștigă tot prin faptul că știu că sunt puternice" spune prof.dr. Elvira Brătilă

Urmăriți ediția integral  a emisiunii  Click Sănătate in care specialistul oferă toate detaliile despre:

- diagnosticarea si simptomele care trimit femeia la medic;

-cum se realizeaza corect diagnosticarea endometriozei;

-care sunt analizele necesare specifice;

-in ce consta tratamentul si când este indicat cel chirurgical;

-de ce endometrioza trebuie tratata in centre specializate;