Interviu: Ticurile şi adicţiile pot fi tratate prin hipnoză
Multe dintre problemele de sănătate sau cele legate de obiceiuri ori comportamente pot fi rezolvate prin hipnoză. Ce înseamnă această formă de terapie ne-a explicat Camelia Păduraru, trainer NLP.
Ce se poate trata prin hipnoza?
Hipnoza este o cale de comunicare cu acea parte din noi pe care o numim minte subconștientă. Induce o stare de conștiență ușor modificată în care subconștientul devine mult mai deschis la a primi și accepta sugestii.
Pentru a înțelege deci cum putem utiliza hipnoza, e important să ne referim la rolurile minții subconștiente, și anume: tot ce ține de obiceiuri, comportamente, stări emoționale, învățare sau schimbare. De asemenea, tot ce ține de corp.
Personal, nu folosesc hipnoza pentru a ”trata”, ci pentru a ajuta persoana în a susține obiective precum creșterea puterii de concentrare și învățare, schimbare de obiceiuri precum rosul unghiilor, ticuri, mâncat compulsiv sau rezolvare de adicții. Ajută la relaxare, îmbunătățirea calității somnului, inclusiv acolo unde e vorba de insomnii, sau stimularea proceselor de vindecare în corp. Am studenți care au rezolvat cu succes eczeme sau alte probleme de piele, dureri de spate sau migrene. Ajută de asemenea la creșterea performanțelor, stimularea creativității sau a bunei dispoziții.
Cum se deruleaza o sedinta?
În modul meu de lucru, pentru cele mai bune rezultate, ședințele de hipnoză sunt integrate într-un proces mai amplu (8 – 10 ore) în care despachetăm problema prezentată de client și ne uităm la aspecte ce țin de istoricul său personal pentru a descoperi cum anume o construiește. Abia apoi, utilizând elemente familiare universului său, concepem inducția și sugestiile de care are nevoie pentru a-i susține obiectivele.
Vezi şi: Ce afecţiuni poţi trata cu ajutorul autohipnozei
Exista riscul sa nu ne mai "trezim" din hipnoza?
Există, dar nu în felul în care ți-ai imagina.
Dacă încă ești agățat de ceva ce s-a întâmplat acum 20 de ani, aceea e o transă din care nu te-ai trezit încă. Chiar dacă pari extrem de treaz, o parte din tine e prinsă într-o poveste cu efecte în prezent.
Fizic însă evident că nu există acest risc. Hipnoza nu este somn, nu este nici o stare inconștientă, ci dimpotrivă, o stare unde prin intenția minții conștiente deschidem o cale de comunicare cu subconștientul. Paradoxal, deși ne relaxăm profund, conștiența este amplificată. Sunt multe preconcepții despre hipnoză, parțial și pentru că a fost utilizată și în contexte de divertisment, dar în esență ea seamănă mult cu o stare foarte naturală și familiară de relaxare pe diferite niveluri.
Cand se vad rezultatele?
Depinde de rezultate, unele se pot vedea chiar imediat. Sunt persoane care în training-urile unde predau hipnoza și o practică unii cu ceilalți, îmi spun că nu țin minte când s-au mai odihnit atât de profund ultima oară sau că le-au dispărut durerile de spate. Am avut cazuri unde în 2-3 săptămâni și-au vindecat pielea de eczeme, le-a crescut motivația pentru a face sport sau și-au crescut viteza de citit.
Oricum, nu este o regulă. Fiecare persoană e diferită, fiecare problemă are un set unic de circumstanțe în care apare și se manifestă.
Și mai este ceva: atașamentul persoanei față de problemă. Cu cât e mai mare, cu atât poate dura mai mult. De aceea, eu personal folosesc hipnoza împreună cu alte modalități de lucru precum NLP (Programare Neuro-Lingvistică) și Time Line Therapy.
Poate hipnoza ameliora durerile nasterii?
Da, poate ameliora orice fel de dureri pentru că țin de senzații și senzațiile țin de subconștient.
Hipnoza e utila si la copii? In ce situatii?
Cu copiii cam orice comunicare poate fi considerată hipnoză pentru că nu au încă o barieră critică dezvoltată cu care să filtreze ce aud. De aceea e atât de important să cunoaștem rolurile hipnotice ale cuvintelor folosite altfel pur aleatoriu și fără nicio intenție de a ”hipnotiza”.
De exemplu, ”vezi că o să cazi”, ”vezi să nu răcești”, ”vezi că o să te lovești” rostite pur preventiv și cu cele mai bune intenții, pot pune în mintea copiilor o reprezentare pe care subconștientul să o manifeste instant drept ceea ce este: căzătură, răceală, lovit.
Să folosim în schimb limbajul conștient, ne ajută să îi susținem să rețină lucruri ușor, să doarmă bine, să își crească încrederea în sine, să se vindece mai repede de simptome.
Am o absolventă care și-a ajutat fetița să își vindece dermatita vorbindu-i în timpul somnului despre cum cu fiecare zi, pielea ei e din ce în ce mai sănătoasă.
Există o tehnică simplă prin care pot fi susținuți să rețină lecțiile repede din clasă și să nu mai trebuiască să petreacă timp suplimentar acasă.
Ne putem autohipnotiza?
Da. Spunem de fapt că orice hipnoză este auto-hipnoză. Pentru că nu se întâmplă fără ca tu clientul, să urmezi o serie de instrucțiuni. Iar instrucțiunile acestea pot veni de la un terapeut, de la TV, filme, muzică, reclame și de la tine însuți,.
Tot dialogul mental are rol hipnotic. Ne hipnotizăm în fiecare zi fără să știm că o facem chiar de la primele cuvinte cu care ne trezim dimineața. Ne putem hipnotiza să fim binedispuși și energici sau ne putem hipnotiza să ”vezi ce zi grea o să am azi”. De obicei așa se și întâmplă. Este pentru că suntem niște prevăzători fantastici ai viitorului sau pentru că ne programăm?
Mintea subconștientă este prin esență sugestibilă. Fie că mergem la terapeut, învățăm hipnoza la un curs sau doar mergem prin viață, sugestii oricum primim. Întrebarea este: ce sugestii? Și în ce măsură ne servesc?
Cine este Camelia Paduraru
”Sunt Camelia Păduraru, trainerul NLP care te ajută să-ți eliberezi potențialul, să-ți rafinezi comunicarea și să prosperi. Ghidez oamenii să se reconecteze la puterea lor și să-și dea seama că sunt mai mult decât cred.
În urmă cu mai bine de 10 ani, NLP-ul m-a ajutat pe mine mai întâi. Mi-a fost ghid în a mă cunoaște, în a-mi descoperi puterea, în a mă împrieteni cu mine, a debloca mai mult potențial și a construi o viață cu sens.
În 2012, am fondat Crafting Minds ca școală de NLP căci am vrut un context unde oamenii să descopere puterea limbajului și a gândirii, un spațiu unde să afle despre ei și să se conecteze la mai mult din cine sunt.”