Ce se poate trata prin hipnoz─â

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, hipnoterapia este folosit─â pentru a trata anxietatea, fobiile, depresia ┼či stresul post-traumatic . Procedura nu este recomandat─â, ├«ns─â, persoanelor care au halucina┼úii sau sunt consumatoare de droguri ┼či alcool.

Marc S. Micozzi, medic specializat ├«n medicina alternativ─â ┼či complementar─â, spune c─â aceast─â terapie ne schimb─â felul de a reac┼úiona la stimuli, ceea ce ne ajut─â s─â ├«nl─âtur─âm temerile: ÔÇ×Hipnoza poate fi utilizat─â pentru a stabili un nou tipar de reac┼úie la stimului ┼či pentru a reconfigura grani┼úele emo┼úionale legate de g├óndurile generatoare de anxietate ┼či de anumite activit─â┼úi ce produc anxietate, cum ar fi tracul, zborul cu avionul ┼či alte fobii. De obicei, hipnoterapeutul v─â ajut─â s─â anula┼úi o reac┼úie fiziologic─â condi┼úionat─â - de exemplu, hiperventila┼úia sau grea┼úa. Hipnoterapia poate fi utilizat─â pentru a ├«n─âbu┼či aproape orice team─â, fie c─â este asociat─â cu examenele, cu vorbitul ├«n public sau cu interac┼úiunile sociale.ÔÇŁ (volumul ÔÇ×Cum s─â dep─â┼čim durerile cronice ┼či acuteÔÇŁ, Editura Herald)

Hipnoza mai poate fi folosit─â ca adjuvant pentru a controla s├óngerarea ┼či saliva┼úia ├«naintea unor interven┼úii dentare complicate, dar ┼či pentru a sc─âdea nivelul de anxietate asociat cu mersul la dentist.

Un studiu recent a arătat că, folosită tot ca adjuvant pentru persoanele bolnave de diabet de tip 2, împreună cu acupresura, hipnoza a contribuit la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Atacurile de migren─â, care dau de furc─â multor persoane, inclusiv cele foarte tinere, pot fi reduse eficient cu ajutorul hipnoterapiei. De asemenea, unele cercet─âri au ar─âtat c─â aceast─â metod─â de terapie e util─â ┼či ├«n tratarea sindromului colonului iritabil. ├Än plus, hipnoza poate fi folosit─â ┼či pentru gestionarea durerii ├«n timpul na┼čterii.

Aten┼úie! Hipnoterapia trebuie efectuat─â numai de speciali┼čti califica┼úi ├«n ├«ngrijirea s─ân─ât─â┼úii mentale, precum psihologii, psihiatrii sau stomatologii instrui┼úi ├«n practica clinic─â a hipnozei. ├Äntre terapeut ┼či persoana care se supune acestei terapii trebuie s─â existe o rela┼úie de ├«ncredere, pentru ca pacientul s─â se simt─â ├«n siguran┼ú─â. E bine de ┼čtiut, ├«ns─â, c─â hipnoza e o procedur─â sigur─â, iar terapeutul nu poate determina persoana hipnotizat─â s─â fac─â lucruri pe care aceasta nu dore┼čte s─â le fac─â.