Te-ai lăsa hipnotizat la stomatolog?

1 dentist stomatolog shutterstock 29369794 jpg jpeg

Pentru mulţi dintre noi, frica de dentist este una cât se poate de reală. O soluţie este hipnoza, care are indicaţii nu numai în stomatologie, ci şi în alte specialităţi medicale. Tehnica este aplicată în câteva ţări, inclusiv în România.

Utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din India Antică, unde oamenii cu probleme de sănătate erau vindecaţi prin transe hipnotice. Şi azi, hipnoza medicală este folosită de zeci de ani în ţări precum Germania, Anglia, Franţa ca metodă de sedare. Dar, află că nici România nu se lasă mai prejos.

Specializată în Israel în chirurgie şi implantologie, dr. Lorelei Nassar este şi psiholog certificat şi deţine un atestat în hipnoză medicală.

”Am învăţat hipnoză medicală în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tel Aviv, cu unii dintre maeştrii mondiali în acest domeniu, psihologi de înaltă ţinută şi cu rezultate extraordinare, cărţi publicate în domeniu şi multă experienţă ştiinţifică. Aşa s-a întâmplat că încă din prima secundă m-a fascinat acest domeniu şi i-am văzut aplicabilitatea clinică. Atunci când, în cadrul cursului, noi, participanţii, am făcut procese de autohipnoză prin care am reuşit să ne debarasăm de diferite negativităţi inutile la momentul respectiv (eu, de pildă, m-am vindecat de frica de şerpi), am prins cu atât mai mult drag de această disciplină. Ulterior, în clinică, aplicând la pacienţi şi văzând că e de ajutor în cazul celor cu o frică exacerbată de dentist - care în toată viaţa lor nu fuseseră într-un cabinet medical din acest motiv - şi că în câteva şedinţe am reuşit să creăm o relaţie de încredere şi o colaborare optimă, am fost şi mai entuziasmată”, a declarat dr. Nassar.

De ce apare frica de dentist?

Frica există în fiecare dintre noi, şi până la urmă este un sentiment normal, cu rolul de a ne proteja de ceva ce ne-ar putea răni, fizic sau emoţional. Fricile au şi valenţe pozitive, dar şi negative. Este evident că atunci când frica împiedică o persoană să se adreseze medicului dentist – deşi are o reală nevoie – este vorba despre faţeta ei negativă. Fobia de dentist a fost poate declanşată de un eveniment traumatic din trecut, de o experienţă neplăcută trăită personal sau doar însuşită ca urmare a ceea ce a auzit la alte persoane. Dacă şi pacientul doreşte acest lucru, hipnoza medicală poate rezolva acest aspect. „Hipnoza este simplă în fapt, este vorba despre reacţia corpului nostru la gândul nostru. Cel mai folosit exemplu este cel al sucului de lămâie: când vorbim despre lămâi are loc instantaneu o secreţie crescută de salivă. Ne lasă gura apă, cum se zice. Asta înseamnă că gândul la lămâie a declanşat o acţiune în corp. Asta e tot! Orice gând declanşează o acţiune în corp, depinde numai de noi ca acesta să fie pozitiv, vesel şi optimist, şi în acest mod ne alegem tonalitatea în care vrem să trăim. Şi nu e numai teorie”, explică dr. Lorelei Nassar.