Ce soluții avem pentru cumpăratul compulsiv? Explică psihologul Raluca Anton

Pentru că nu facem diferența dintre nevoi și dorințe ajungem la situația în care cumpărăm lucruri în exces, de care nu avem nevoie și pe care unoeri, uităm să le folosim. Psihologul Raluca Anton a explicat mecanismele prin care putem să punem frână acestui comportament.

femei shopping jpg

Emoțiile pot fi la baza nevii nostre de a face cumpărături. Foto Shutterstock

Fenomenul se numește cumpărat complulsiv, este o tulburare de comportament și are simptome specifice. „Cred că mulți dintre noi, mai ales o dată cu această pandemie, ne-am trezit cumpărându-ne lucruri care nu ne sunt de folos și pe multe dintre ele ajungem fie să le lăsăm aruncate undeva într-o debara – că nici nu ne place să le vedem, fie le donăm și am și găsit un scop nobil pentru acest comportament”, spune psihologul Raluca Anton pentru edupedu.ro

“Cumpăratul compulsiv este o dependență, o adicție în termeni de psihologie. Un comportament pe care îl folosim atunci când avem emoții intense și frecvente pe care nu știm să le înțelegem și gestionăm și astfel, apare natural nevoia de a le reduce în intensitate și frecvență. Pe moment apare o stare de bine, dar apare și regretul.”, precizează psiholoaga.

Ce trebuie să facem?

Potrivit specialiștilor, începem de la bugetul pe care îl avem și observăm cât câștigăm și cât cheltuim pe lucruri care, în timp, ne dăm seama că nu ne sunt de folos. Apoi, trebuie urmărit momentul în care cumpărăm deoarece, de cele mai multe ori shoppingul compulsiv apare în momentul în care simțim emoții intense cu care nu știm ce să facem și cum să le gestionăm: simțim frustrare sau tristețe și orice lucru pe care îl cumpărăm vine să aline această suferință.

„În orice tip de adicție avem tendința să-i spunem victimei să nu mai consume. Omul acela știe că nu ar trebui să mai consume și cu toate astea face în continuare același lucru, și atunci problema nu este la comportament în sine, problema este la cauză. De ce ajunge persoana respectivă să consume cumpărături, alcool, substanțe? Soluția și vindecarea stau în găsirea cauzei și gestionarea ei. De cele mai multe ori este o cauză emoțională. Adică nu reușim să ne gestionăm emoțiile în diverse momente și atunci căutăm o soluție pe termen scurt. Cum ar fi recompensa pe care o simte creierul atunci când cumpără ceva.”, subliniază psihologul Raluca Anton.

Specialista spune și că, odată conștientizat comportamentul trebuie să lucrăm pentru a ne îndeplini nevoile și a prioritiza  în privința îndeplinirii dorințelor. Pe măsură ce parcurgem drumul spre vindecare, vom învăța să tolerăm frustrarea atunci când nu ne cumpărăm un lucru pe care îl dorim.  

Acest comportament se poate învăța!

„Copiii învață din dinamica aceasta de condiționare foarte simplă: atunci când plângi, mama îți cumpără o jucărie, deci când plâng trebuie să primesc o jucărie”, arată psihologul Raluca Anton mecanismul prin care transmitem și copiilor comportamentul de cumpărat compulsiv. Ea atrage atenția că, în astfel de momente copiii învață să nu stea cu emoțiile lor și, chiar dacă adicția nu va fi una comportamentală de a cumpăra ceva, poate să apară un alt tip de adicție. „Dacă nu sunt de acord să-i cumpăr copilului o jucărie expunându-l la acea suferință, îl învăț în același timp să tolereze faptul că nu tot timpul este nevoie să primesc imediat ceva emoțional atunci când mă doare. Crește astfel această toleranță la frustrare și copiii vor ajunge mai degrabă adulți funcționali”, precizează psiholoaga Raluca Anton.