Cumperi pastile de pe internet? Iată la ce trebuie să fii atent!

1 2 jpg jpeg

Probabil că primele gânduri care îţi vin în cap când eşti tentat să cumperi medicamente din farmaciile virtuale sună cam aşa: „De ce să mai merg la farmacie când pe internet pot să comand uşor tot ce-mi doresc?” sau „De pe internet pot să cumpăr medicamente fără prescripţie medicală”. Dar realitatea medicamentelor din lumea virtuală, care promit minuni, este cu totul alta. Îţi pui viaţa în pericol şi asta chiar pe banii tăi.

Pot fi contrafăcute

Pe internet, nu ştii ce fel de produse îţi comanzi şi riscul ca aceastea să fie contrafăcute este foarte mare. De regulă, ambalajul, metoda de inscripţionare şi forma pastilelor nu îţi dau de bănuit că ceva este în neregulă. Însă te poţi trezi că acestea îţi fac mai mult rău decât bine, adică fie au alte substanţe decât cele de pe etichetă, fie n-au aceeaşi cantitate de substanţe active. „În acest caz, ele pot provoca reacţii adverse, cum ar fi alergii şi intoxicaţii sau pot agrava afecţiuni pe care le ai deja”, spune Anca Crupariu, de la Asociaţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Suplimentele alimentare, la discreţie

Este de ajuns să dai o căutare pe internet pentru a vedea că ai la îndemână o gamă largă de produse. Printre cele mai vândute online se numără suplimentele alimentare, capsulele pentru slăbit şi cele pentru potenţă. „În farmacii, există puţine şanse ca medicamentele să fie contrafăcute. Însă pe internet se găsesc multe astfel de produse care ne pun viaţa în pericol. Cel mai des întâlnite sunt suplimentele alimentare, în special cele de slăbit, şi pastilele pentru disfuncţii erectile, cum ar fi Viagra”, explică specialistul de la ANM.

Nu sunt verficate

Vânzarea medicamentelor pe internet nu este interzisă de lege şi este foarte greu să fie întocmită o listă cu toate produsele bune care se află pe piaţa virtuală. Prin urmare, când mai citeşti un anunţ care te încântă, gândeşte-te că aceste medicamente nu sunt verificate prin controale de specialitate. Nimeni nu poate, aşadar, să garanteze pentru condiţiile în care au fost făcute, depozitate şi transportate aceste pastile. „La nivel european vor fi luate în curând o serie de măsuri care să limiteze vânzarea medicamentelor pe internet sau care să arate distribuitorii de încredere din lumea virtuală, care să poată fi certificaţi şi identificaţi de public”, spune specialist Anca Crupariu.

Casetă

Unde poţi depune plângere

Dacă ai cumpărat medicamente ce ţi se par a fi contrafăcute, atât din farmacii, cât şi de pe internet, te poţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Numărul de telefon gratuit la care poţi suna este 0800.080.999 sau, pentru mai multe informaţii, poţi consulta site-ul instituţiei: http://www.anpc.gov.ro/anpc/index.php.

Info

Studii recente realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că mai mult de jumătate din medicamentele de pe internet sunt contrafăcute.

Prof. dr. Ion Fulga

Şeful Catedrei de Farmacologie a UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Medicamentele din farmacie trec prin numeroase procese de verificare până ajung pe piaţă. În puţine cazuri s-a întâmplat ca acestea să fie contafăcute. Dar pe internet s-au dezvoltat adevărate reţele de distribuţie a acestor produse şi ar fi bine ca oamenii să conştientizeze riscurile la care se expun. Există mai multe modalităţi de contrafacere a medicamentelor: unele dintre ele sunt copii fidele ale medicamentelor autorizate, altele nu conţin substanţele active pe care le promit sau pot conţine substanţe toxice. În unele din aceste produse s-a găsit chiar şi praf de cretă.