Simptomele precoce ale cancerului care sunt ratate cel mai des, potrivit experților

Medicii știu din practica lor de zi cu zi că exită un simptom timpuriu al cancerului care trece adesea neobservat, deoarece mulți dintre noi suntem „prea ocupați” pentru a-l observa.

Potrivit dr. Susanna Greer, un imunolog specializat în cercetarea oncologiei și bolilor autoimune, acest prim semn de cancer este adesea ratat sau ignorat din cauza lipsei de atenție îndreptate spre propriul corp.

Acest semn care ar pute să te trimită la medic este diferit de la persoanaă la alta dar este o modificare atipica în funcționarea coprului, o schimbare pe care mulți aleg să o ignore din lipsă de timp pentru investigații sau din lipsa conștientizării pericolului.

cancer col uterin jpg

Semnele timpurii ale cancerului sunt modificări subtile. Foto: Shutterstock

Există multe tipuri diferite de cancer, care afectează corpul în multe moduri diferite.

 „În general, semnele de avertizare timpurie ale tuturor cancerelor sunt modificări ale corpului tău care sunt diferite de ceea ce este normal pentru tine”, spune medicul Susanna Greer.

„Semnele specifice de avertizare timpurie includ, dar nu se limitează la, oboseală, modificări ale obiceiurilor intestinului sau vezicii urinare, răni care nu se vindecă, umflături neobișnuite, zone de grosime sau scurgeri, modificări ale respirației, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse, răgușeală, pierdere inexplicabila in greutate, indigestie cronica si modificari ale verucilor.”

Dr. Alfred Vargas, medic oncolog și hematolog la Ohio Health, spune că unele modificări specifice cărora trebuie să le acordați atenție sunt modificări inexplicabile ale greutății, oboseala, modificări ale obiceiurilor intestinale, umflături pe piele și vindecarea grea a rănilor sau ulcerelor și răni de pe piele sau din gură care nu se vindecă.

În cazul femeilor, dr. Kellie Rath, medic oncolog ginecolog la Ohio Health, adaugă că incapacitatea de a mânca o masă completă, sânge în urină sau scaun, sângerare vaginală neregulată, leziuni anormale pe piele, o denzitate diferită la nivelul sânilor, abdomen umbflat sau dureri pelvine, dificultăți de respirație sau tuse, ganglioni limfatici umflați, printre alte simptome, pot fi semne de cancer.

Așa reduci riscul de cancer

Apariția cancerului nu este întotdeauna prevenibilă, dar experții spun că există obiceiuri care pot ajuta la scăderea riscului. „Pentru a reduce riscul de cancer este nevoie de reducerea expunerii noastre la agenți cancerigeni cunoscuți, inclusiv la fumul de țigară și tutun, radiațiile UV de la soare, alcoolul și alimentele grase”, spune dr. Greer. Ea adaugă că vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), menținerea activității fizice și efectuarea de screening-uri regulate pentru cancerul de sân, col uterin, de prostată și cancerul colorectal pot juca un rol important și în prevenirea cancerului sau în depistarea precoce.

Pe lângă toate aceste acțiuni, dr. Rath spune că este benefică și cunoașterea istoricului familial de cancer. „Unii pacienți care au un istoric familial puternic de cancer sunt eligibili pentru testarea genetică”, spune ea, adăugând că testarea genetică poate ajuta la identificarea genelor care vă pot crește riscul de a dezvolta cancer. „Dacă purtați anumite gene vi se pot prescrie medicamente sau aveți proceduri chirurgicale pentru a ajuta la prevenirea cancerului”, ea spune.

Deși nu vrei să trăiești cu frica constantă de a face cancer, este important să îți monitorizezi propria sănătate și asta începe cu a ști ce este și ce nu este normal pentru tine.

Dacă observi că ceva nu este în regulă, nu evita să afli „de ce” din cauza fricii sau a serviciului, deoarece în orice tip de cancer, depistarea