Simptomele posibile ale cancerului de pancreas. Nu le ignora!

1 pancreas jpg jpeg

Una dintre bolile care dau simptome în stadii avansate este cancerul de pancreas. Anumite simptome pot fi puse pe seama acestui tip de cancer, necesitând o evaluare medicală pentru stabilirea diagnosticului.

În aproximativ 90% din cazuri, acest tip de cancer apare în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumora malignă mai poate apărea şi la nivelul pancreasului endocrin, care secretă hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar şi la cel al coadei sau corpului acestui organ.

Boala este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la cele care fumează. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) şi cu diabet zaharat. Sunt la risc şi persoanele cu anumite sindroame genetice, precum sindromul de pancreatită ereditară, cancerul de colon non-polipos ereditar şi cele având mutaţii la nivelul genei BRCA 2.

Iată câteva dintre simptomele bolii, care nu trebuie trecute cu vederea!

Icterul

Unul dintre simptomele frecvente ale cancerului de pancreas este coloraţia galbenă a pielii şi a albului ochilor. Acest simptom este pus pe seama faptului că tumora pancreatică poate împiedica bila produsă de ficat să ajungă în intestin. În jur de 30% dintre cei care primesc dignosticul de cancer de pancreas au icter. De asemenea, şi urina devine închisă la culoare.

Durerile abdominale şi de spate

Pe măsură ce tumora se măreşte, ea pune presiune asupra nervilor din abdomen, cauzând durere, care poate fi severă. De asemenea, mai poate fi resimţit un disconfort la nivelul abdomenului, care se propagă în spate. Aceste dureri se pot intensifica după masă sau în poziţie alungită. La început, durerile sunt intermitente, pentru ca apoi să se cronicizeze.

În 7 din 10 cazuri, persoanele cu cancer de pancreas se prezintă la medic din cauza durerii resimţite în mijlocul spatelui. Acest simptom apare când tumora se află la mijlocul sau la coada pancreasului, provocând o compresie nervoasă.

Modificări ale tranzitului intestinal

La persoanele afectate de cancer de pancreas poate să apară o acumulare anormală de grăsimi în scaun (steatoree). Fecalele capătă o culoare pală şi un miros puternic şi respingător. Steatoreea poate fi o consecinţă a obstrucţiei canalelor biliare datorate tumorii pancreatice. Balonările, greaţa, vărsăturile şi indigestia pot, de asemenea, să apară în cancerul de pancreas. Diareea persistentă (de la 6 scaune pe zi) este un alt semnal de alarmă.

Slăbire inexplicabilă

La cei afectaţi de cancer pancreatic, organismul arde mai multe calorii ca de obicei. Este posibil să apară o scădere a poftei de mâncare. Pierderea în greutate indusă de cancer se numeşte caşexie şi face referire la o alterarea a modului în care organismul foloseşte proteinele şi caloriile.

Apariţia cheagurilor de sânge

Uneori, apariţia cheagurilor de sânge poate fi primul simptom al cancerului pancreatic. În acest tip de cancer, cheagurile de sânge pot să apară în mai multe părţi din corp. Cheaguri de sânge recurente fără o cauză evidentă necesită o evaluare medicală.

Citeşte şi:

6 simptome care anunţă boli digestive

Ce pot anunţa durerile toracice. Cauzele sunt multiple. Sfatul medicului