Afectiunile pancreasului si rolul sau important in organism

2 afectiunile pancreasului jpg jpeg

Pancreasul este un organ lung si subtire, situat in apropierea stomacului si are doua functii importante. Cand acestea nu mai sunt indeplinite la capacitate normala, riscurile ca afectiunile pancreasului sa apara sunt mari.

Fabricarea sucului pancreatic, compus din enzime sau fermenti (amilaza, lipaza si tripsina), ce permite digestia amidonului, a grasimilor, respectiv a proteinelor din alimentatie, este una dintre functiile acestui organ. A doua, secretarea insulinei, hormon care favorizeaza consumul glucozei din sange ca sa produca energie si sa previna diabetul. Afectiunile pancreasului sunt putine, dar deloc de neglijat. Pancreatita acuta, pancreatita cronica, insuficienta cronica si tumorile pancreatice sunt boli severe, care adesea nu sunt detectate timpuriu.

Afectiunile pancreasului – pancreatita acuta

Inflamatie grava a pancreasului, care in urma bolii prezinta tendinta de autodistrugere, pancreatita acuta survine mai ales la persoane care se confrunta cu calculi vezicali, la persoane obeze sau care sunt dependente de alcool. De asemenea, pancreatita acuta este favorizata de infectii microbiene, de traumatisme, operatii chirurgicale ori tratamente cu cortizon.

Simptomele apar brusc, adesea dupa o masa copioasa, cu multe grasimi si bauturi alcoolice. In general, durerea este localizata la nivelul stomacului si este atat de puternica, incat bolnavul ramane nemiscat. Fata si picioarele devin vinete, reci. Pot aparea si varsaturi cu bila si sange. Daca eliminarea de gaze se opreste, persoana in cauza poate suferi si de pe urma durerilor abdominale si balonari.

Este cruciala vizita la medic, deoarece agravarea bolii inseamna infectii, complicatii grave si chiar stare de soc.

Pancreatita cronica

Daca au loc mai multe episoade de pancreatita acuta sau boli ale ficatului, cum este ciroza, boli ale vezicii biliare (calculi, colescistita), ulcer duodenal sau infectii microbiene si virale, riscul sa apara pancreatita cronica este urias. In aceasta situatie, functia pancreasului de a fabrica si trimite in tubul digestiv sucul pancreatic este oprita partial sau total.

Cel aflat in suferinta nu se mai poate hrani, slabeste mult, iar grasimea si musculatura corpului se topesc. Pe langa acestea, pot aparea si lipsa poftei de mancare, varsaturile si diareea.

Insuficienta pancreatica

Insuficienta pancreatica exocrina este caracterizata prin incapacitatea pancreasului exocrin de a produce enzimele digestive de care corpul are nevoie pentru a transforma nutrientii in fractiuni absorbabile. Lipsa enzimelor necesare pentru digestia alimentelor determina pacientii sa nu poata absorbi normal substantele nutritive din alimente. Uneori, insuficienta pancreatica debuteaza fara simptome vizibile si este dificil de diagnosticat, pentru ca evolueaza similar cu afectiunile gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil, ulcerul peptic, tulburari ale vezicii biliare si alte probleme inflamatorii. Mai precis, insuficienta pancreatica poate fi insotita de balonare, crampe, dureri abdominale care iradiaza in spate.

Cancerul pancreatic

Mai frecvent la barbati si la cei trecuti de varsta de 40 de ani, cancerul pancreatic nu produce simptome in stadiile incipiente. Daca apar semne vagi, cel mai probabil tumoarea s-a extins in afara pancreasului. De obicei, acestea variaza in functie de dimensiunea si localizarea tumorii. Printre acestea se numara inapetenta, greata, pierderea inexplicabila in greutate, durerea abdominala, icter, scaune diferite decat in mod normal, urina neagra, durere, slabiciune, spasme musculare, frisoane si diaree.

Bine de stiut! Cand vine vorba despre tratament, cancerul pancreatic trebuie abordat pe mai multe fronturi, necesita o combinative de metode, in functie de stadiul cancerului.

@msn.com