7 porunci pentru a preveni cancerul

1 stop cancer jpg jpeg

Afecţiune de care ne temem cu toţii, cancerul poate fi prevenit printr-o serie de măsuri care ţin de stilul nostru de viaţă şi de alimentaţie. Iată care sunt acestea!

Evită sau limitează expunerea la radiaţii

Există tot mai multe dovezi potrivit cărora radiaţiile afectează ADN-ul, producând mutaţii genetice asociate formării tumorilor maligne. Desigur, riscul de îmbolnăvire depinde de doza de radiaţii, de vârstă (copiii sunt mai sensibili) şi de timpul de expunere. De aceea, investigaţiile medicale iradiante (mamografia, tomografia computerizată, radiografiile) trebuie realizate numai la indicaţia medicului. Din fericire, aparatele medicale de ultimă oră sunt mai puţin iradiante decât cele vechi, folosind tehnici moderne de construcţie a tuburilor razelor X. Reactoarele nucleare, radonul (gaz natural radioactiv, a doua cauză de cancer pulmonar, după fumat), razele soarelui, calculatorul, televizorul şi telefonul mobil sunt alte surse de radiaţii.

Nu fuma!

Fumatul, atât cel activ, cât şi cel pasiv, reprezintă o cauză dovedită a cancerului. Într-o proporţie foarte mare, fumatul este responsabil de cazurile de cancer bronho-pulmonar. De asemenea, tutunul este asociat şi cu alte tipuri de cancer, precum cel al cavităţii bucale, laringelui, esofagului, pancreasului, vezicii urinare, colului uterin şi al rinichiului. Potrivit statisticilor, 30% din decesele prin cancer sunt cauzate de fumat.

Mănâncă echilibrat

Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de fructe, legume şi verdeţuri, deoarece acestea oferă organismului vitamine, minerale, fibre şi alte substanţe cu rol protector. De asmenea, medicii recomandă să nu se consume mai mult de 500 grame de carne roşie pe săptămână, să se evite mezelurile, afumăturile şi produsele prea sărate (pot cauza cancer gastric), dulciurile concentrate şi băuturile carbogazoase. Conform statisticilor, aproape 100.000 de cazuri de cancer descoperite anual ar putea fi evitate printr-o alimentaţie corectă.

Fără abuz de alcool

Consumat în cantităţi mari, alcoolul are efect carcinogen. Este dovedit rolul alcoolului în favorizarea unor tipuri de cancer, precum cel hepatic, pulmonar, mamar, de gât, de esofag sau de colon. Alcoolul vulnerabilizează celulele în faţa unor substanţe nocive, cum ar fi E-urile din alimente. Se consideră abuz de alcool cantităţile care depăşesc 330 ml de bere, un pahar mic de vin sau 50 ml de tărie în cazul bărbaţilor şi jumătate din aceste cantităţi pentru femei.

Zilnic este nevoie de mişcare moderată

Persoanele care fac mişcare în fiecare zi sunt mai ferite de unele tipuri de cancer, precum cel de colon, de sân, de prostată şi de plămâni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 25% din cazurile de cancer mamar şi de colon ar putea fi evitate dacă se practică activităţi fizice două ore şi jumătate pe săptămână. Nu trebuie să mergem la sală pentru a face sport, au efect benefic chiar şi o jumătate de oră de mers pe jos sau de urcat scările, alergările uşoare şi exerciţiile aerobice făcute acasă.

Nu te îngrăşa!

Potrivit unei statistici din 2008, aproximativ 124.000 de cazuri de cancer au fost puse pe seama obezităţii sau excesului de kilograme. Relaţia dintre supraponderabilitate şi cancer este cunoscută: ţesutul adipos în exces produce hormoni care stimulează creşterea şi dezvoltarea celulelor maligne. Obezitatea favorizează mai ales cancerul uterin, mamar, limfatic, de colon şi pe cel pancreatic. O persoană cu indicele de masă corporală (IMC) peste 25 este considerată supraponderală, iar un IMC 30 şi peste reprezintă obezitate. De asemenea, o dimensiune a taliei mai mare de 102 cm la bărbaţi şi de 88 cm la femei este cunoscută ca obezitate abdominală.

Atenţie la unele infecţii virale!

Este dovedit medical faptul că infecţiile cu unele virusuri cresc riscul de cancer. Astfel, în jur de 30 de tulpini de virusuri papiloma umane (HPV) au fost asociate cu cancerul de col uterin, dar şi cu alte forme, precum cel de gât. Prezenţa acestor virusuri în organism poate fi detectată printr-un test genetic. De asemenea, virusurile hepatitei B şi C pot produce cancer hepatic, iar virusul Epstein Barr este asociat cu diverse tipuri de limfom.

Citeşte şi: Sunt vegetarienii mai feriţi de cancer?