6 simptome care anunţă boli digestive

1 avort spontan jpg jpeg

Oboseala sau disconfortul resimţit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toţii le-am avut la un moment dat în viaţă. Deşi par banale, uneori pot indica afecţiuni mult mai grave.

Pentru a şti când e cazul să vă îngrijoraţi, Dr. Elena Ciupercă a făcut un top al simptomelor care ridică semnale de alarmă şi ce anume trebuie să urmăriţi pentru a nu rata o boală gravă gastroenterologică. 

1.  Oboseala

Fiind unul dintre cele mai comune simptome pe care corpul uman le resimte, oboseala nu este, de cele mai multe ori, luată în calcul ca indiciu pentru o afecţiune mai gravă. Cu toate acestea, lipsa de energie şi motivaţie care caracterizează starea de oboseală poate indica afecţiuni gastroenterologice extrem de grave.  Spre exemplu, oboseala accentuată este unul dintre primele simptome care apar în cazul unor afecţiuni precum bolile hepatice cronice sau anemia.

Bolile hepatice cronice adesea evolueaza ani de zile fără semne sau simptome care să atragă atenţia. Cele mai frecvente cauze sunt infecţiile virale cronice cu virusul hepatic B sau C, consumul de alcool şi încărcarea cu grăsime a ficatului denumită steatoza hepatică. Sunt şi alte cauze mai rare, metabolice, medicamentoase sau autoimune. Persoanele afectate pot resimţi oboseală sau un disconfort vag în partea dreaptă a abdomenului şi uneori probele hepatice efectuate în cadrul analizelor de rutină pot fi modificate. Din păcate, atunci când apar semne sau simptome specifice, aceste boli au ajuns deja într-un stadiu avansat, de ciroză hepatică; aceasta se poate complica cu hemoragie digestivă, cu mărire de volum a abdomenului prin acumularea de lichid sau prin simptome neurologice sau psihiatrice.

Anemia poate avea multiple cauze şi dacă se instalează progresiv o toleram bine mult timp. Poate semnifica pierdere de sange în prezenţa unui cancer digestiv, de aceea de multe ori prezenţa anemiei indică evaluare endoscopică digestivă, în special după vârsta de 40-45 de ani sau la bărbaţi.

2.  Disconfort resimţit în partea dreaptă a abdomenului

Constipaţia sau indigestia pot fi de vină pentru disconfortul resimţit în partea dreaptă a abdomenului. Însă, acest tip de durere poate ascunde şi afecţiuni mult mai grave, precum cele urinare, ginecologice sau chiar boli sistemice. În cazul bolilor gastroenterologice, disconfortul resimţit în partea dreaptă a abdomenului poate fi un simptom pentru afectiunile colecistului (prezenta calculilor sau a tumorilor la acest nivel, inflamaţia colecistului); de asemenea poate fi prezent în sindromul de intestin iritabil şi în tumori ale colonului drept sau ale ficatului.

3.  Mâncărimea pielii

Pruritul, cunoscut popular sub denumirea de mâncărime de piele, poate fi semnul unor alergii, probleme dermatologice, hepatice, tiroidiene sau oncologice. Acest simptom este, de cele mai multe ori, asociat cu anumite afecţiuni ale pielii. Cu toate acestea, pruritul este unul dintre simptomele care poate indica existenţa mai multor afectiuni ale ficatului şi căilor biliare, cum sunt colangita biliară primitivă şi colangita sclerozantă primitivă.

Colangita biliară primitivă este o boală autoimună care afectează căile biliare şi poate duce la boală hepatică avansată (ciroză hepatică cu complicaţiile ei). Apare de obicei la femeile de vârstă medie şi se tratează prin administrare de acid ursodeoxicolic, iar în formele avansate poate necesita transplant hepatic.

Colangita sclerozantă primitivă este tot o boală autoimună care afectează căile biliare, dar care apare mai frecvent la bărbaţii de vârstă medie şi se asociază adesea cu bolile inflamatorii intestinale. Tratamentul medicamentos disponibil are eficienţă redusă, în formele avansate necesită tratament endoscopic la nivelul căilor biliare sau transplant hepatic. Se poate complica cu calculi biliari, cancer de căi biliare şi cancer de colon.

4.  Vărsături

Fie că sunt provocate de acţiunea bacteriilor sau a virusurilor, a medicamentelor sau tumorilor, vărsăturile se definesc prin expulzarea forţată a conţinutului stomacal, prin orificiul bucal şi chiar prin orificiile nazale.

Atunci când sunt însoţite de dureri intense ale abdomenului superior, vărsăturile pot indica şi prezenţa unei boli grave gastroenterologice, precum pancreatita acută.

Această afecţiune, reprezentând inflamatia acuta a pancreasului, se dezvoltă rapid şi poate chiar să pună în pericol viaţa pacientului. Aproximativ 8 din 10 cazuri de pancreatită au la bază alcoolismul cronic sau litiaza biliară (pietrele la vezica biliară), însă boala mai poate fi cauzată şi de administrarea unor medicamente cu potenţial toxic, de anumite traumatisme abdominale sau de factori ereditari.

5.  Înghiţirea dificilă

În termeni medicali, senzaţia de înghiţire dificilă este cunoscută sub denumirea de disfagie. Acest simptom poate apărea ca urmare a unor leziuni structurale esofagiene, a unor anomalii congenitale sau a altor afectiuni digestive sau ale organelor invecinate (faringe, tiroida, mediastin). Una dintre bolile care se pot ascunde în spatele senzaţiei de înghiţire dificilă este achalazia, o tulburare funcţională a esofagului, din cauza căreia alimentele nu pot trece în stomac.

Această afecţiune apare, cu precădere, în rândul persoanelor între 30 şi 50 de ani. Din cauză că alimentele nu pot ajunge în stomac, acestea rămân blocate în esofag şi pot genera regurgitaţii şi arsuri în piept. Tocmai din acest motiv, o mare parte dintre pacienţi pot considera, la început, că suferă de reflux gastroesofagian.

Achalazia este totuşi, o boală rară, care afectează anual doar 1-2 persoane din 100.000 de locuitori.

O altă afecţiune gravă care se poate ascunde în spatele senzaţiei de înghiţire dificilă este cancerul de esofag, care apare mai frecvent la varste avansate.

6.Sânge în scaun

Rectoragia înseamnă eliminarea de sânge roşu la scaun. Este un simptom care generează adesea panică, însă la persoanele tinere poate fi legat în special de patologia ano-rectală de tipul bolii hemoroidale (caz în care sângerarea este relativ abundentă şi în episoade) sau de tipul fisurilor anale (de regulă sângerare mai redusă, cu durere locală importantă).

Sângerarea rectală poate să apară însă şi în bolile inflamatorii intestinale care afectează ultima porţiune a intestinului gros sau în cancerul cu această localizare. De aceea când persistă este imperios necesară o evaluare medicala de specialitate.