Poate avortul să creeze infertilitate?

Avortul poate fi spontan, sau indus printr-o procedură medicală sau chirugicală. Multe femei și partenerii acestora se tem că avortul duce la infertilitate, dar medicii infirmă această presupoziție.

Avortul natural spontan se produce atunci când femeia nu poate menține sarcina. În multe situații, acest lucru se întâmplă dacă fătul nu este viabil, dar există și femei care au istoric lung de avorturi spontane. Din acest motiv, atunci când apre o sarcină, în cazul lor, trebuie monitorizată cu atenție și susținută prin medicație specifică pentru a împiedica riscul de pierdere a sarcinii.

4 avort recurent jpg jpeg

Avortul este o procedură sigură, complicațiile rare ale avortului pot afecta fertilitatea. Foto Shutterstock

Acest tip de avort nu crește riscul de infertilitate, așa cum nici cele medicale și chirugicale, realizate în siguranță, nu o fac. Ba, mai mult decât atât, o femeie poate rămâne însărcinată imediat după avort.  

Avortul medical presupune administrarea de medicamente prescrise de doctor, pentru a provoca întreruperea sarcinii. Acest tip de avort este recomandat la sarcinile mici, în primul trimestru, când riscul unor posibile complicații este redus. În funcție de situate, medicul poate recomanda internarea și monitorizarea femeii până când are loc avortul propriu zis, dar există și situații în care femeia ia medicația prescrisă și se prezintă la medic după avort pentru consultații suplimentare și pentru evaluarea stării de sănătate, fără să fie nevoie de spitalizare.

Avortul chirurgical

Numit și chiuretaj, avortul chirurgical implică îndepărtarea fătului prin aspirație și folosirea unui instrument de curățare numit chiuretă. Este o procedură care poate sau nu, să necesite înternare de o zi. În majoritatea cazurilor, însă, femeia poate părăsi clinica în aceeași zi în care a făcut avortul.

Amble proceduri sunt sigure

Avortul nu produce infertilitate și, potrivit organizației Colegiul Obstetricienilor și Ginecologilor Americani” -  American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), avortul este o procedură cu riscuri minime. Dar, cu cât avortul se efectuează la o sarcină mai mare, cu atât mai ridicat este riscul de complicații. Potrivit aceleiași surse, riscul de moarte prin complicații la naștere este de 14% ori mai mare decât acela cauzat de avort.  

Totuși, o condiție numită Sindrom Asherman poate apărea ca urmare a avortului chirurgical și poate genera dificultăți de concepere a unui copil. O astfel de complicație, foarte rară, se manifestă atunci când procedura de avort a provocat cicatrici peretelui uterin. Din cauza lor, concepția poate fi dificilă, sau pot apărea avorturi spontane. De asemenea, infecțiile care pot apărea post-operator, dacă nu sunt tratate prompt, pot fi cauză de infertilitate, dar nu avortul în sine, ci complicațiile acestuia.

Citește și Studiu clinic: Anticoncepționalele pentru bărbați există și cresc libidoul