Prea mult timp fără contacte intime? Există efecte nedorite?
Mulți factori pot contribui la lipsa sexului, inclusiv vârsta, sănătatea și starea relațională.
În medie, oamenii fac sex o dată pe săptămână, dar asta nu înseamnă că aceasta este și frecvența potrivită pentru tine. Deși exista și mulți oameni care sunt fericiți și sănătoși fără să facă sex, a nu face sex poate prezenta unele probleme de sănătate mintală și în relație.
Frecvența s-a modificat în timp
Frecvența medie a actelor sexuale pe care o le au oamenii a înregistrat o scădere în ultimii ani. Un studiu realizat în 2014, care examinează viața sexuală a 26.620 de persoane din Statele Unite, a constatat că majoritatea oamenilor făceau sex aproximativ o dată pe săptămână, afirmând că o persoană obișnuită se angajează în activitate sexuală de aproximativ 54 de ori pe an.
Studiile arată că oamenii fac în prezent sex mai rar decât în trecut. Foto: Shutterstock.
Acest număr a scăzut față de un studiu anterior realizat în 1990, care a constatat că oamenii făceau sex de aproximativ 63 de ori pe an. În mod interesant, cercetătorii au descoperit această scădere în aproape toate categoriile demografice, inclusiv sex, vârstă, rasă, nivel de educație, regiune și statutul relațional, sugerează că majoritatea dintre noi facem mult mai puțin sex decât în trecut.
De ce facem mai puțin sex?
Cercetătorii cred că oamenii fac mai puțin sex din mai multe motive, inclusiv:
· Lucrează mai mult.
· Petrec mai mult timp cu copiii.
· Obțin plăcere din alte surse: serviciile de streaming și de jocuri.
De asemenea, s-a înregistrat o scădere frecvenței sexului în rândul tinerilor. Un studiu din 2018 constatând că 89% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani au declarat că nu au făcut sex, o creștere față de anii precedenți. Cercetătorii atribuie acest declin unei creșteri a educației sexuale și relaționale și a informațiilor disponibile tinerilor, deoarece aceștia sunt acum capabili să vorbească mai deschis despre atitudinile lor față de sex și sexualitate, ceea ce contribuie la vizibilitatea asexualității.
Ce beneficii și dezavantaje oferă abstinența?
Motivul pentru care nu faci sex este mult mai important decât cantitatea reală de sex pe care o faci. Dacă
Dacă o persoană dorește să facă mai mult sex decât face, poate avea unele probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia sau o pierdere sau scădere a valorii lor de sine.
Dar, majoritatea oamenilor beneficiază de intimitatea pe care o oferă relația sexuală cu partenerul lor. Prin urmare, comunicarea în relație, este cheia.
În timp ce unii oameni pot considera că nu face sex este ceva negativ, alții consideră că există anumite beneficii, inclusiv obiective precum lipsa riscului de infecții cu transmitere sexuală, sarcini nedorite și un mod de viață congruent cu credințele religioase sau personale.
În plus, a nu face sex poate fi benefică pentru sănătatea mintală a unei persoane, în special pentru persoanele care se consideră asexuate, deoarece reduce cantitatea de stres și anxietate pe care persoanele asexuate le experimentează în ceea ce privește sexul.
Dezavantajele de a nu face sex
Oamenii de știință au descoperit multe beneficii în favoarea intimității sexuale. Prin urmare, persoanele care nu fac sex pot fi expuse riscului de a dezvolta o serie de probleme de sănătate, inclusiv:
Boala cardiovasculara. Cercetătorii au descoperit că a face sex crește sănătatea cardiovasculară a unei persoane, deoarece este o formă de exercițiu fizic. Pentru a omite acest risc, fă exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi.
Sănătate precară a podelei pelvine. În cazul femeilor, sexul îmbunătățește funcționarea podelei pelvine, ceea ce scade riscul de incontinență. Poți întări podeaua pelvină prin masturbare.
Durerile menstruale. Sexul și orgasmul pot duce la perioade mai puțin dureroase și mulți oameni se folosesc acest lucru pentru a face față durerii.
Consluzia este că a face sex are multe beneficii pentru sănătate înclusiv deoare duce la creșterea energiei și a dispoziției. Cu toate acestea, a nu face sex, deși poate crește ușor riscul unor probleme de sănătate, nu presupune efecte adverse.
Sursa: Health News