Ce temperatură e bine să ai în cameră pentru a dormi bine?

Să dormi într-o camera în care este prea cald, sau prea rece, poate afecta odihna de peste noapte.

Ca regulă generală, psihologul somnului Michelle Drerup, PsyD, spune să menții în dormitor de la 15 până la 19 ° C. „Ar trebui să fie rece, întuneric și liniște pentru a îmbunătăți somnul.”

Cum influențează temperatura, calitatea somnului?

Cu toții am dormit cândva rău și ne-am trezit a doua zi simțindu-ne amețiți și cu dureri de cap, lenți și dormice să prindem un moment în care să ne putem odihni puțin.

Există mai mulți factori care pot contribui la tulburările de somn, unul fiind temperatura.

„Dacă dormitorul tău devine incomod fiindcă e prea cald sau prea rece, este mai probabil să te trezești”, spune dr. Drerup.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Calitatea somnului depinde și de temperatura din camera. Foto: Shutterstock

Un studiu arată că expunerea prea mare la căldură sau la frig este direct legată de starea de veghe crescută și de scăderea somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) (etapa în care se visează). „Termoreglarea este foarte importantă pentru a rămâne în stadii de somn reparator, cu unde lente”, spune dr. Drerup. „Acestea sunt etapele în care ne odihnim cel mai mult.”

Când este clad

Când dormim, temperatura corpului nostru scade ca parte a procesului de inițiere a somnului, așa că s-ar putea să fie mai confortabil sub pături. Dar, dacă temperatura dormitorului tău este prea ridicată, sau este prea umed, sunt șanse să te simți mai neliniștit și să ai mai multe probleme în a adormi.

„Căldura este un perturbator uriaș pentru somnul REM”, spune dr. Drerup. Odată cu căldura camerei, temperatura corpului tău va crește și ea, anulând astfel complet procesul de inițiere a somnului.

Dacă temperatura dormitorului tău este peste 20 de grade, este prea cald.

Când este prea rece

Pe de altă parte, dormitul în frig are dezavantajele sale. Este posibil să nu te afecteze ciclurile de somn la fel de drastic precum dormitul la cald, dar poate duce la alte probleme de sănătate.

Când ne este frig, corpul nostru trece în modul „accelerat” pentru a încerca să ne încălzească , spune dr. Drerup. Vasele de sânge se îngustează, respirația devine superficială și pune o presiune suplimentară asupra sistemului nostru cardiovascular pentru a ne regla din nou temperatura corpului, adaugă ea.

Dacă temperatura în dormitor este mai mică de 15 grade, este prea rece.

Temperatura ideală de somn se schimbă odată cu vârsta?

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin multe schimbări - una, fiind o scădere a temperaturii corpului și alta fiind o scădere a nivelului de melatonina (un hormon eliberat noaptea asociat cu controlul somnului) și a nivelului de cortizol (hormonul stresului).

Este posibil să fie nevoie să ajustezi temperatura de somn în funcție de corpul tău, dar ar trebui să eviți să o schimbi prea drastic

„De obicei, se sugerează ca temperatura optimă de dormit în dormitor pentru adulți să fie între 15 și 20 de grade C°”, spune dr. Drerup. Se crede că acest interval de temperatură ajută de fapt la facilitarea stabilității somnului REM.

Care este temperatura ideală de somn pentru bebeluși?

Cea mai bună temperatură de somn pentru bebeluși și copii mici este puțin mai mare, între 20 și 23 de grade C.

Dr. Drerup spune că bebelușii „Nu sunt încă capabili să-și regleze temperatura corpului așa cum o pot face adulții.”

Pune copilul în pătuț îmbrăcat în pijmale de calitate, din materiale respirabile. Dacă ești îngrijorat de faptul că îi e prea cald în timp ce doarme, atinge-i ceafa sau stomacul pentru a-ți testa teoria. Daca pielea este transpirata, indepartează pătura sau scade puțin temperatura camerei.

Sursa: Cleveland Clinic