Ce activităţi să faci cu familia în weekend?

1 carti pentru copii jpg jpeg

Specialiştii în parenting şi educaţia copiilor din întreaga lume recomandă să petreci cât mai mult timp cu cel mic. Chiar dacă zilele din timpul săptămânii pot fi pline de activităţi şi responsabilităţi care vă pot împiedica să staţi foarte mult timp împreună, puteţi profita la maximum de zilele libere din weekend.

Copiii au foarte multă energie, astfel că te poţi simţi epuizat după câteva ore de activităţi cu aceştia, mai ales dacă trebuie să te ocupi şi de celelalte atribuţii casnice. Pentru a avea weekend-uri cât mai frumoase alături de copii, îţi prezentăm câteva trucuri şi activităţi pe care să le faci cu cei mici, astfel încât fiecare membru al familiei să se distreze pe cinste.

2 carti de teatru jpg jpeg

Copiii adoră să interpreteze personajele favorite, astfel că improvizaţia unei scenete de teatru, fie cu personajele poveştilor preferate, fie cu marionete, va fi foarte distractivă pentru toţi participanţii. Pentru că de cele mai multe ori copiii învaţă prin joc, dacă ai posibilitatea, ascultă alături de cei mici piese de teatru celebre înregistrate pe discuri de vinil, deoarece astfel le vei da copiilor posibilitatea să înveţe despre cei mai mari actori dar şi despre dezvoltarea tehnologică şi despre istoria metodelor de înregistrare.

3 vinil povesti jpg jpeg

Lectura trebuie să facă parte din activităţile zilnice ale celor mici şi trebuie introdusă în programul acestora mai ales înainte de culcare. Dacă nu au ajuns încă la vârsta la care să citească singuri, poţi completa activitatea de lectură cu desenul dar şi cu ascultarea unui vinil cu poveşti înainte de somn. În cazul în care piciul tău poate citi singur, este recomandat să îl încurajezi să facă acest lucru zilnic şi să îi adresezi întrebări despre ceea ce a citit, astfel încât să simtă că îl susţii în această activitate.

Atunci când condiţiile meteo permit, este recomanat să petreci timp în aer liber cu cei mici, acest lucru fiind benefic pentru sănătatea lor dar şi a ta. Fie că alegeţi să mergeţi într-un parc din Bucureşti, la un loc de joacă ori la o plimbare plăcută pe bulevardele capitalei, asigură-te că celor mici nu le lipseşte distracţia. În funcţie de ceea ce alegeţi, nu uitaţi să adunaţi suveniruri din călătoria voastră, cum ar fi: frunze, pietre, flori, conuri de brad etc. La sosirea acasă, puteţi crea diverse proiecte hand-made cu aceste lucruri, astfel încât să le oferi celor mici şi posibilitatea de a-şi pune imaginaţia la contribuţie.

Iată şi câteva trucuri de care să ţii cont atunci când eşti în căutarea unor activităţi pe care să le faci împreună cu copiii:  

  • Principalul obiectiv trebuie să fie distracţia: inocenţa copiilor nu ţine cont de problemele adulte cu care te poţi confrunta, astfel că distracţia trebuie să fie principalul obiectiv, întrucât ea poate avea un efect benefic şi asupra ta, mai ales că îţi va aduce bucurie. Orice activităţi aţi alege să faceţi împreună, nu uita să te distanţezi de probleme şi să te distrezi alături de cei mici.
  • Alege activităţi împreună cu cei mici: înainte să iei deciziile privind activităţile pe care le veţi face împreună în weekend, întreabă şi copiii ce şi-ar dori să facă, apoi aşterne pe o listă toate ideile şi decideţi împreună acele activităţi pe care le consideraţi cele mai potrivite.
  • Activităţi de dezvoltare personală: pentru că şi copiii au emoţii pe care nu ştiu cum să le gestioneze, activităţile de dezvoltare personală care să îi ajute să îşi înţeleagă atât emoţiile, cât şi relaţiile cu cei din jur sunt cele mai potrivite de făcut în weekend. Pentru asta, poţi folosi creioane colorate şi câteva foi albe dar şi cărţi şi jucării.
  • Găteşte împreună cu cei mici: alege să faci din pregătirea preparatelor culinare pe care le veţi servi la cină cea mai distractivă activitate implicând şi copiii. Deşi ei nu au atât de multă pricepere, implicarea acestora în anumite activităţi casnice îi va ajuta să accepte cu mai multă uşurinţă viitoarele responsabilităţi şi îi va ajuta să îşi dezvolte abilităţile motrice.

În funcţie de vârsta prichindeilor tăi, alege împreună cu aceştia activităţile pe care să le desfăşuraţi în weekend şi daţi drumul distracţiei. Timpul petrecut alături de cele mai dragi persoane, nu numai că-ţi îmbunătăţeşte starea de spirit, însă este cel mai de preţ lucru pe care îl vei putea oferi.