Obiceiuri care fac rău creierului

Faci câteva lucruri pe care știi că nu ar trebui, dar și altele despre care nu știi că îți afectează sănătatea, de aceea WebMd a realizat o listă cu obiceiuri alarmante, care afectează creierul și pot duce la demență.

Singurătatea

Oamenii sunt conectați social. Nu este vorba despre câți prieteni ai pe rețelele de socializare, ci despre sentimentul real de conexiune. Oamenii care au o astfel de comunicare, chiar și cu doar câțiva prieteni apropiați sunt mai fericiți și mai productivi. De asemenea, este mai puțin probabil să sufere de declin cerebral și de Alzheimer. aȘadar, nu/ți cultiva singurătatea, dacă te simți singur, cheamă niște prieteni sau începe ceva nou: salsa dans, tenis, bridge, care implică socializarea cu alți oameni.

Batrani pensionari fericiti FOTO Shutterstock jpg

Singurătatea, mai ales la vârsta a 3-a accelerează declinul cognitiv, de aceea este foarte importantă socializarea. Foto: Shutterstock

Părțile creierului legate de învățare, memorie și sănătate mintală sunt mai mici la persoanele care mănâncă hamburgeri, cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi și băuturi răcoritoare nenaturale. Fructele de pădure, cerealele integrale, nucile și legumele, pe de altă parte, păstrează funcția creierului și încetinesc declinul mental. Așa că data viitoare când ești tentat de o pungă de chipsuri, alege una de nuci sau semințe.

Muzică la maximum

Cu căștile la volum maxim, îți poți deteriora definitiv auzul în doar 30 de minute. Și nu este vorba doar de urechi: pierderea auzului la adulții în vârstă este legată de probleme ale creierului, cum ar fi Alzheimer și pierderea țesutului cerebral. Acest lucru se poate datora faptului că pui creierul să lucreze atât de mult pentru a înțelege ce se spune în jurul tău, încât nu poate stoca în memorie ceea ce ai auzit și acest lucru îl îmbolnăvește. Așadar, redu la cel mult 60% volumul maxim al muzicii din căști și limitează-te la două-trei ore odată.

Nu faci mișcare

Cu cât ești mai sedentar, cu atât este mai probabil să ajungi la demență. De asemenea, ai un rosc mai mare de a face diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială, toate acestea fiind legate de boala Alzheimer. De aceea, este important să faci cel puțin 150 de minute de exerciții moderate în fiecare săptămână.

Fumezi

Îți poate micșora creierul și asta nu este un lucru bun. Îți înrăutățește memoria și îți crește de două ori riscul de a face demență, inclusiv Alzheimer. De asemenea, provoacă boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.

Mănânci în exces

Dacă mănânci prea multă, chiar și mâncare sănătoasă, este posibil ca la nivelul creierului să nu se poată construi o rețea puternică de conexiuni care să te ajute să gândești și să-ți amintești. În plus, să devii supraponderal este periculos, deoarece vine la pachet cu boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială, toate legate de probleme ale creierului și de Alzheimer.

Nu ieși la soare

Dacă nu te expui la lumina narurală, s-ar putea să fii deprimat, iar asta îți  poate încetini creierul. Cercetările arată, de asemenea, că lumina soarelui ajută creierul să funcționeze bine.

Citește și Cum arată leziunile de herpes genital