Mesteci gumă? Iată ce riști!
Guma de mestecat este folosită de mulți pentru că pare să reducă stresul, ajută în procesul de renunțare la fumat și poate fi o activitate plăcută.
Din păcate, acest obicei aparent inofensiv poate avea o serie de efecte secundare negative asupra sănătății tale, scrie Paradigmdental.
Și guma fără zahăr produce carii. Foto: shutterstock
Guma de mestecat îți poate expune dinții la niveluri ridicate de zahăr care favorizează apariția de carii, iar guma fără zahăr nu rezolvă această problemă și nu este mai inofensivă pentru dinții tăi. Motivul este că gumele fără zahăr conțin adesea concentrații mai mari de arome și conservanți, substanțe acide, care pot provoca eroziunea dentară.
Eroziunea dentară este o pierdere lentă de calciu din dinții, care, dacă este lăsată să continue suficient de mult, poate duce la dizolvarea smalțului. Mai rău, deoarece guma fără zahăr, în special cele care conțin xilitol care luptă împotriva cariilor, este percepută ca fiind „mai sănătoasă”, oamenii tind, de asemenea, să o consume în exces și să o mestece mai mult, ceea ce exacerbează potențialul de eroziune dentară.
Guma de mestecat eliberează mercur din plombe
Unele materiale de obturație dentară pot conține mercur. Deși este o neurotoxină toxică în formă pură, mercurul este considerat sigur pentru utilizarea dentară în obturații și nu prezintă un risc serios pentru sănătate atunci când este folosit corespunzător. Cu toate acestea, guma de mestecat poate reacționa cu amestecul din plombe care conțin mercur, provocând eliberarea de vapori de mercur. Deși nu este considerat un risc grav pentru sănătate, deteriorarea plombelor ar trebui să fie un motiv în plus pentru a evita mestecatul excesiv de gumă.
Poate provoca probleme gastro-intestinale
Mestecatul semnalează în mod fals organismului că mănânci, ceea ce determină eliberarea excesului de acid din stomac, împreună cu enzimele și alți acizi folosiți pentru digerarea alimentelor. Acest lucru poate provoca o serie de probleme digestive, care se adaugă balonării. În plus, îndulcitorii artificiali utilizați în gumele fără zahăr, cum ar fi sorbitolul și manitolul, pot provoca diaree la persoane altfel sănătoase.
Dureri articulare
Guma de mestecat poate provoca tulburări ale articulației temporomandibulare. Simptomele includ un pocnit sau un clic atunci când mesteci sau vorbești, dureri de cap, durere la nivelul maxilarului, feței, urechilor, gâtului sau tâmplei și probleme la vorbit, la mișcarea fălcii sau la deschiderea gurii.
Mestecatul costant de gumă pune o forță excesivă asupra articulațiilor, mușchilor și dinților, care duce la probleme anatomice și de aliniere a mușcăturii. Pentru unele persoane, chiar și o deviație foarte mica a articulației temporomandibulare poate genera durere puternică la mișcare
Citește și Frumoasă din cap până-n picioare! Iată ritualul de frumusețe, de urmat zilnic!