Iată ce să faci ca să întârzii îmbătrânirea!
Cu toții înaintăm în vârstă, fie că ne dorim asta sau nu. Important e să simțim efectele îmbătrânirii cât mai puțin și mai târziu în viață. Cum reușim asta?
Nimeni nu poate opri timpul în loc. Tot ceea ce putem face este să încetinim procesul de îmbătrânire și să ne bucurăm de anii pe care-i avem de trăit cât mai mult posibil. Știai că oameni cu aceeași vârstă cronologică pot avea vârste biologice diferite? Ce înseamnă acest lucru? Într-un studiu publicat într-un jurnal medical american, 1.000 de participanți de aceeași vârstă au fost examinați pentru abilitățile lor cognitive, sănătatea cardiovasculară și alte lucruri la 26 de ani, 32 și 38. În urma analizelor făcute, s-a ajuns la concluzia că, la 38 de ani, erau persoane care păreau biologic de 20 și ceva de ani sau, dimpotrivă, de aproape 60 de ani. Cu alte cuvinte, există și alți factori decât cei genetici care pot influența viteza cu care îmbătrânim și ei țin de stilul de viață abordat.
Citeşte şi: Iată de ce slăbeşti mai greu după 40 de ani! Plus soluţii
Ce rol au dieta și mișcarea
Experții sunt toți de acord că putem preveni bolile specifice vârstei a treia – precum inflamația, diabetul și tensiunea arterială – cu mâncare naturală, integrală, cât mai puțin procesată și fără adaos de zahăr, grăsimi și sare. Mâncarea ne poate afecta, de asemenea, creierul și funcționalitatea lui. Proteinele asimilate din nuci, iaurt grecesc, brânză, humus sau fasole sunt, de asemenea, benefice. Cerealele, gălbenușul și peștele gras, ca somonul, ne asigură un aport important de vitamina D, care ne menține oasele puternice și ne ferește de boli de inimă și cancer. Doar 15-30 de minute petrecute afară, în plin soare, în fiecare zi ne asigură producția ideală de vitamina D. În plus, mișcarea face bine tonusului nostru și ne menține în formă.
Consumă suficientă apă!
Hidratarea este esențială în orice etapă a vieții din simplul motiv că apa ne reglează temperatura corpului, ne menține sănătatea pielii și a încheieturilor, ne ajută la digestie și la eliminarea toxinelor. Pe măsură ce îmbătrânim, însă, rinichii nu mai funcționează la fel de bine ca în tinerețe, motiv pentru care nu mai simțim la fel de ușor că ne este sete. Tocmai de aceea, e bine să bem zilnic apă indiferent dacă ne e sete sau nu. Deshidratarea face ca întregul organism să nu mai funcționeze la capacitate optimă, cauzând chiar și confuzie, ca-n demență.
Stresul și somnul
Stresul cronic cauzează numai probleme, de la insomnie la creșterea riscului apariției unor boli de inimă. De fapt, s-a dovedit, în urma unui studiu realizat, că persoanele expuse constant la stres sunt cu un deceniu mai bătrâni decât cele nestresate. Meditația făcută timp de 15 minute zilnic sau orice formă de spiritualitate, ca rugăciunea, ajută la buna funcționare a minții. Somnul are un efect la fel de bun asupra sănătății noastre. Imediat ce adormim, corpul nostru începe să repare „stricăciunile” făcute celulelor. În concluzie, dacă nu dormi destul nu faci decât să-și accelerezi procesul de îmbătrânire.
Info
Menține-te ocupat! Socializarea și învățarea unor lucruri noi te pot feri de demență sau Alzheimer. Îți poți menține creierul activ și funcțional chiar și la vârste mai înaintate dacă practici activități care să necesite concentrare.