Iată cum se administrează corect ibuprofenul! Sfatul specialistului

Ibuprofenul este unul dintre cele mai populare medicamente, majoritatea dintre noi având măcar o cutie în trusa medicală. 

image

Ibuprofenul este inclus în clasa antiinflamatoarelor nesteroide (AINS) și este utilizat ca analgezic, antiinflamator și antipiretic (pentru combaterea febrei). Deși, se eliberează fără rețetă medicală este bine să știi cum trebuie administrat corect, astfel încât să nu te confrunți cu posibile efecte adverse.

Pentru ce se folosește

Ibuprofenul este utilizat, în principal, pentru combatarea diferitelor durerii. Acesta funcționează prin oprirea producției unei substanțe de către organism, responsabilă pentru generarea durerii, a inflamației și a febrei, informează medlineplus.gov.Ibuprofenul poate ajuta în caz de:

-dureri de cap;

-dureri musculare;

-dureri de dinți;

-dureri de spate;

-crampe menstruale;

-artrită;

-răceală ușoară;

-febră.

Care este doza de ibuprofen recomandată

Adulții pot lua cel mult 1200-2400 mg de ibuprofen pe zi. În cazul copiilor de minimum 6 luni, doza de ibuprofen diferă în funcție de numărul de kilograme. De exemplu, copiii cu vârsta cuprinsă între 6-11 luni și cu o greutate de peste 5 kilograme pot lua 50mg de ibuprofen pe zi. Doza permisă crește ușor la copiii de peste un an, acestora putând să li se administreze 75mg de ibuprofen pe zi, iar copiii mai mari, cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani pot să ia cel mult 300mg de ibuprofen pe zi, informează medscape.com. Este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a administra copilului ibuprofen pentru prima oară.

Ibuprofenul se administrează, de obicei, la nevoie, pentru perioade scurte de timp, maximum 3 zile. Pentru administrarea pe o perioadă mai îndelungată, este necesar sfatul medicului.

Cum recunoști supradoza de ibuprofen

Supradoza de ibuprofen poate fi periculoasă, de aceea este indicat să se respecte prospectul medicamentului și recomandările medicale. Cele mai cunoscute simptome ale supradozei cu ibuprofen sunt:

-dureri de stomac;

-greață vărsături;

-oboseală, somnolență;

-modificări ale ritmului cardiac(devine mai lent sau, din contră, mai rapid);

-țiuit în urechi (tinitus).

În cazuri mai grave, pot fi întâlnite simptome precum scaun negru, vărsături cu sânge și dificultăți de respirație.

Sfatul specialistului

Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, Crisia farm explică:

Ibuprofenul se utilizeaza pentru: reducerea durerii, inflamatiei si febrei. 

1. Pentru durere

· Dureri de cap (migrene, cefalee tensionata) ;

· Dureri dentare;

· Dureri menstruale;

· Dureri musculare si articulare (entorse, luxații, tendinita) ;

· Dureri postoperatorii usoare – moderate.

2. Pentru inflamatie

· Afecțiuni reumatice (artrita reumatoida, osteoartrita) ;

· Bursita, tendinita;

· Inflamații post-traumatice.

3. Pentru febră

· Scăderea febrei in gripă, răceli, infecții virale si bacteriene. Uneori, se poate combina pentru un rezultat mai rapid.

Mod de administrare :

Oral – comprimate, capsule, sirop (la copii)Topic (local) – geluri, plasturi, creme pentru dureri musculare si articulare ( simplu sau în combinații)

Intrarectal- sub forma de supozitoare la copii, în special pentru reducerea febrei.

Adulti: 200-400 mg la 6-8 ore (max. 1200-2400 mg/zi),

 Copii: Doza se calculeaza in functie de greutatea corporala (5-10 mg/kg la fiecare 6-8 ore, conform indicatiilor medicului)

Observații:

 Nu se administrează pe stomacul gol – poate cauza iritații gastrice. Tratamentul este  de scurtă duratășâ.

Ibuprofenul este contraindicat in ulcer gastric activ, insuficiență renală severă, boli cardiace grave, sarcină și alăptare, în caz de alergie la substanță.

1. Afecțiuni gastrointestinale

 Ulcer gastric sau duodenal activ – crește riscul de sângerare; Hemoragii gastrointestinale sau antecedente de sângerari digestive; Gastrită severă sau alte afecțiuni care afectează mucoasa stomacului.

2. Afectiuni renale si hepatice

 Insuficientă renală severă – poate agrava funcția rinichilor; Insuficiență hepatică severă – afectează metabolizarea medicamentului.

3. Boli cardiovasculare

 Insuficiență cardiacă severă; Hipertensiune arterială necontrolată – poate crește tensiunea arterială: Istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral – creste riscul cardiovascular.

4 Sarcină si alăptare

 In trimestrul III de sarcina – poate afecta circulația fătului; Alăptare – se administreaza doar la recomandarea medicului.

5. Alergii si alte contraindicații

Alergie la ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);Astm bronsic indus de AINS – poate declanșa crize de astm;Tulburari de coagulare sau tratament cu anticoagulante – crește riscul de sângerare.

de Anca-Teodora Popa

Surse :

https://medlineplus.gov

https://emedicine.medscape.com 

https://www.nhs.uk