Fii prudent cu ibuprofenul dacă ai această boală

Când avem de-a face cu durerea, mulți dintre noi alergăm după medicamente fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi ibuprofenul.

Medicamentul poate fi un mijloc eficient de a gestiona febra, crampele menstruale, osteoartrita și durerea relativ ușoară. Cu toate acestea, ibuprofenul poate să nu fie cea mai bună soluție pentru durerile asociate cu sindromul de colon iritabil. De fapt, poate agrava disconfortul.

Când suntem stresați, mâncăm cantități mai mari de alimente grase sau lăsăm exercițiile fizice de-o parte, simptomele de crampe, gaze și balonare se pot instala la persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, relatează MedicineNet.

Dar acesta nu este singurul simptom cu care poate afecta pacienții. Conform cercetărilor din 2017 publicate în Anesthesiology and Pain Medicine, din aproximativ 10% până la 20% dintre persoanele din întreaga lume care trăiesc cu colon iritabil, mulți experimentează ceea ce este cunoscut sub numele de durere viscerală sau durere care afectează organele mai mari, moi ale corpului, inclusiv cele din tractul digestive.

Deși cauza colonului iritabil nu este bine înțeleasă, aceasta se caracterizează prin spasme la nivelul colonului care au loc ca răspuns la activitățile de zi cu zi precum mâncatul, explică experții de la Muntele Sinai.

Drept urmare, persoanele cu colon iritabil experimentează modificări ale mișcărilor intestinale care se prezintă adesea sub formă de diaree sau constipație.

Deoarece medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul reduc durerea și inflamația, se consideră că acestea sunt utile în ameliorarea simptomelor colonului iritabil. Cu toate acestea, cercetătorii din revizuirea științifică din 2017 spun că lipsesc dovezile care să susțină acest lucru.

În schimb, utilizarea AINS în mod continuu a fost asociată cu constipația cronică, precum și cu absorbția intestinală slăbită la pacienții cu colon iritabil. Alte reacții adverse gastrointestinale asociate cu utilizarea AINS includ ulcere, îngustarea intestinelor, inflamația rectală și multe altele.

cancer colon jpg

Anumite ingrediente din produsele cu ibuprofen pot agrava simptomele de colon iritabil. Foto: Shutterstock

Unele AINS conțin ingrediente neașteptate care pot, de asemenea, agrava simptomele IBS. De exemplu, capsule care conțin ingredientul activ ibuprofen, sunt făcute cu sorbitol. Sorbitolul este un alcool de zahăr care poate provoca simptome de colon iritabil și este adesea etichetat pe ambalaj ca ingredient inactiv.

În plus s-a constatat, de asemenea, că alte medicamente OTC pentru ameliorarea durerii, inclusiv aspirina și acetaminofenul, sunt ineficiente în tratarea durerii de colon iritabil. Mai degrabă, anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă au produs cele mai bune rezultate de ameliorare a simptomelor, în funcție de tipul de afectare pe care o are pacientul.

Sursa: Health Digest