Ce băutură populară poate fi o alternativă eficientă la ibuprofen?
Dacă ești în căutarea unei alternative naturale la medicamentele tradiționale pentru ameliorarea durerii, există o băutură pe care probabil o bei în fiecare dimineață, care te poate ajuta și-ți va ameliora durerile.
Ca medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), ibuprofenul tratează durerea ușoară până la moderată prin blocarea producției de prostaglandine, așa cum se subliniază într-un articol de cercetare din 2010, publicat în Oman Medical Journal.
Funcționând la fel ca hormonii, prostaglandinele influențează inflamația, febra și durerea. Deși sunt considerate sigure pentru utilizarea fără prescripție medicală (OTC), efectele secundare frecvente asociate cu ibuprofenul includ greață, vărsături și tulburări gastro-intestinale.
Potrivit studiilor, cafeaua poate atenua durerea. Foto: Shutterstock
Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a medicamentului sau administrarea mai mult decât este indicat poate duce la reacții adverse mai grave, cum ar fi sângerare stomacală sau intestinală.
S-a raportat că aproximativ 1 din 5 persoane care utilizează AINS pe termen lung va suferi leziuni ale tractului gastrointestinal. Dacă dorești să reduci aceste riscuri pentru sănătate, dar ai încă nevoie de ameliorarea eficientă a durerii, știința ne spune că ar putea fi o ceașcă
Compusul psihoactiv din cafea care ne oferă acea explozie de energie și concentrare este cofeina, care acționează prin blocarea receptorilor noștri de adenozină, care sunt esențiali în comunicarea neuronală a durerii dintre creier, potrivit unei analize științifice din 2022 publicată în Cureus. Prin blocarea acestor receptori, persoanele care beau cafea pot experimenta o reducere a durerii.
Într-un studiu pe animale din 2017, cercetătorii au analizat dacă administrarea de cofeină a influențat nivelul durerii postoperatorii la șobolanii lipsiți de somn. S-a descoperit că cofeina a împiedicat sensibilitatea la durere postoperatorie, care altfel ar fi crescută din cauza lipsei de somn. Acest lucru sună încurajator pentru cei dintre noi care se bucură de un espresso de dimineață, dar unele cercetări sugerează că un tratament combinat de cofeină și ibuprofen s-ar putea dovedi cel mai eficient în comparație cu cafeina sau ibuprofenul singur.
Așa a fost cazul într-un studiu alternativ pe animale din 2006, publicat în Jurnalul European de Farmacologie, în care dozele combinate de cofeină și ibuprofen au produs cele mai mari efecte de blocare a durerii la șoarecii cu artrită, în comparație cu utilizarea morfinei, cofeinei sau ibuprofenului pe cont propriu.
Efectele combinarii cofeinei si ibuprofenului
Nu doar studiile cu subiecți rozătoare au ajuns la aceste concluzii. Într-o revizuire științifică actualizată din 2014, publicată în Cochrane Database of Systematic Reviews, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că suplimentarea medicamentelor analgezice (cum ar fi ibuprofenul) cu cantități între 100 și 130 de miligrame de cofeină poate produce îmbunătățiri minore, dar notabile, ale resimțirii durerii.
Unii oameni optează alternativ pentru tratamentul cu acupunctură pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, este interesant că descoperirile unui studiu pe șoareci din 2017 publicat în Scientific Reports au arătat că consumul de cafea poate anula efectele acupuncturii pentru calmarea durerii.
Cercetătorii au atribuit acest rezultat faptului că acupunctura a fost legată de activarea receptorilor specifici de adenozină pentru ameliorarea durerii, în timp ce cofeina blochează aceste acțiuni. În lumina acestor constatări, utilizarea unei singure alternative de ibuprofen poate fi mai bună decât două.
În timp ce mulți oameni încorporează practici de sănătate mai holistice și naturale în viața lor, este important să fie atenți la doză. Dr. Kevin Huffman, medic bariatru spune că este nevoie de mai multe cercetări cu privire la potențialele efecte secundare ale combinării cofeinei cu ibuprofenul. Prin urmare, este de dorit să menținem dozele de AINS scăzute și să rămânem la utilizarea pe termen scurt a medicamentului.
Sursa: Health Digest