Medic: Această nuanţă de urină poate arăta că ai o boală

Deși culoarea urinei poate tree neobservată, un medic de familie susține că ar trebui să fim atenți la acest aspect. 

Pentru Dr. Bhavini Shah, medic generalist de la LloydsPharmacy Online, acest lucru înseamnă urina închisă la culoare sau tulbure,  mai ales dacă are un miros puternic. Acestea, împreună cu alte semnale de avertizare, precum nevoia constantă de a merge la toaletă și durerea în partea inferioară a abdomenului, sunt semne foarte comune ale infecției urinare.

„Cistita este o afecțiune care începe cu inflamația vezicii urinare și este de obicei cauzată de o infecție a tractului urinar (ITU)", a explicat medicul.

cistita jpg

Culoarea și mirosul urinei pot semnala o infecție urinară. Foto: Shutterstock

„Cel mai comun simptom al cistitei este nevoia frecventă de a urina, chiar dacă ți-ai golit recent vezica. Pentru majoritatea oamenilor, este normal să urineze de patru până la opt ori pe zi. 

Alte simptome includ durere, arsură sau usturime atunci când urinezi, precum și urina închisă la culoare, tulbure sau cu miros puternic." a mai spus medicul.

Conform unui sondaj realizat de Lloyds Pharmacy pe un eșantion de 500 de persoane, una din trei persoane a recunoscut că inițial a ignorat simptomele de debut ale cistitei. Deși simptomele ușoare ale infecțiilor urinare pot dispărea fără a necesita tratament suplimentar, ignorarea afecțiunii poate duce la 'consecințe grave'.

În cele mai grave cazuri, cistita poate duce la infecții renale și chiar la afectarea permanentă a rinichilor, conform Dr. Shah.

Ea continuă cu sfaturi: „Simptomele ușoare ale infecției urinare pot dispărea de la sine în câteva zile. Ar trebui să bei multe lichide și să eviți contactul sexual în acest timp. De asemenea, poți lua analgezice fără prescripție pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau disconfortului.

„Cistita poate fi de obicei tratată cu medicamente prescrise de medicul specialist.” Pe lângă acest lucru, Dr. Shah sugerează aă ai putea ajuta sistemul urinar să rămână sănătos consumând suc de merișoare.

Cu toate acestea, a subliniat că nu există nicio dovadă că merișoarele pot ameliora simptomele dacă infecția este deja în curs de dezvoltare. Ea a adăugat: „Pentru a preveni cistita, evită să folosești săpunuri parfumate sau substanțe chimice dure pentru a-ți spăla zona genitală și asigură-te că porți lenjerie din materiale care permit pielii să respire, cum ar fi bumbacul.

Este important să-ți golești vezica cât mai curând posibil după ce ai avut contact sexual și să faci duș în loc de baie."

Sursa: Daily Express.