Ce opțiuni de tratament există pentru o boală care afectează mulți bărbați?

image

Nevoia urgentă de a urina, chiar în cantitate mică, dificultatea de a iniția micțiunea, urinarea frecventă, prezența sângelui în urină pot indica o boală care afectează mulți bărbați. Din fericire, există opțiuni de tratament, inclusiv minim invazive, care permit persoanelor afectate să se întoarcă la o viață normală.

Adenomul de prostată, numit și hipertrofie benignă de prostată sau prostată mărită, este o boală care apare în special la persoanele vârstnice. Din cauza măririi în volum, prostata pune presiune pe vezică și uretră, producând simptome neplăcute. Dacă nu este tratată, poate produce complicații ca incontinența urinară, infecții urinare și chiar impotență. Calitatea vieții bărbaților cu adenom de prostată este semnificativ afectată. De aceea, aceștia nu trebuie să întârzie vizita la medic. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, pacienții trebuie să se adreseze unor centre specializate, în care să aibă acces la metode avansate de diagnostic și la toate tipurile de tratament pentru afecțiunile prostatei.

După stabilirea diagnosticului, medicul urolog decide abordarea terapeutică. Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de stadiul bolii, manifestări și specificul pacientului. Pentru cazurile ușoare, medicația și schimbarea stilului de viață pot fi de ajuns, dar pentru unii pacienți este nevoie de alte metode de tratament. Embolizarea prostatei, o procedură minim invazivă, constă în injectarea unor particule la nivelul prostatei, care blochează fluxul sanguin spre glandă, ducând la micșorarea acesteia. O altă metodă nechirurgicală este ablația adenomului de prostată, care are ca scop distrugerea țesuturilor care afectează urinarea prin expunerea la vapori de apă, laser, jet de apă sau energie de joasă frecvență.

Pentru cazurile în care prostata este foarte mărită sau în care există manifestări severe, medicul poate indica intervenția chirurgicală. Rezecția endoscopică a prostatei constă în eliminarea unei părți din glandă, cu ajutorul unui instrument chirurgical care este introdus prin uretră. Această procedură minim invazivă utilizează laserul sau curentul electric, iar rezultatele se văd rapid.

În cazurile grave, poate fi necesară rezecția completă a prostatei, intervenție numită prostatectomie. Operația poate fi efectuată clasic, dar și minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate opțiunile de tratament pentru adenomul de prostată, precum și pentru alte boli ale acestei glande, de la prostatită la cancerul de prostată. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, ori de câte ori este posibil, operațiile sunt realizate robotic, Spitalul Clinic SANADOR fiind dotat cu cel mai performant robot chirurgical disponibil în acest moment în lume, da Vinci Xi. Datorită tehnologiei de vârf pe care o utilizează sistemul robotic, dar și pregătirii de excepție a chirurgilor de la Spitalul Clinic SANADOR, se obțin rezultate foarte bune pe termen lung. Inciziile sunt realizate cu precizie și finețe maximă, astfel că elementele anatomice din vecinătatea prostatei nu au de suferit. În consecință, pacientul își păstrează funcția urinară și sexuală și revine rapid la o viață normală. Intervențiile chirurgicale sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România. Postoperator, pacienții primesc cele mai bune îngrijiri în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca Secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.