Simptome care arată că ai putea avea probleme cu rinichii

image

Rinichii sănătoși filtrează aproximativ o jumătate de cană de sânge în fiecare minut, eliminând reziduurile și apa suplimentară pentru a produce urină. Alte roluri importante ale rinichilor sunt menținerea unui nivel echilibrat al electroliților și secretarea unor hormoni esențiali organismului. Când intervine o afecțiune renală și rinichii nu-și mai pot îndeplini în mod corespunzător funcțiile, pot apărea simptome ca hipertensiunea arterială sau retenția de apă. Există, însă, și anumite simptome care nu te duc imediat cu gândul la vreo afecțiune renală, dar pe care este indicat să nu le ignori.

Urină tulbure sau spumoasă

Producerea urinei este una dintre funcțiile principale ale rinichilor. Bolile renale pot fi depistate timpuriu prin observarea schimbărilor subtile ale urinei. De exemplu, urina tulbure, spumoasă, nevoia crescută de a urina și, în unele cazuri, prezența hematuriei (sânge în urină) pot indica afecțiuni ale rinichilor.

Oboseala inexplicabilă

Stările de oboseală nejustificată pot avea multiple cauze, de la deficitul de vitamine și minerale până la prezența unei afecțiuni renale. Acest aspect se explică prin faptul că rinichii sănătoși, pe lângă alte atribuții, produc și hormonul eritropoietină (EPO), ce are drept rol semnalarea organismului în vederea producerii de globule roșii. În cazul unei afecțiuni renale, rinichii produc mai puțină eritropoietină, fapt ce duce, implicit, la scăderea nivelului de globule roșii. Nivelul scăzut de globule roșii favorizează apariția anemiei, aceasta având ca simptome slăbirea organismului, oboseala și stările de amețeală.

Pielea extrem de uscată

Pielea foarte uscată poate fi un simptom al bolii cronice de rinichi, informează freseniuskidneycare.com. Pielea extrem de uscată, iritată și care prezintă senzația de mâncărime poate fi o consecință a faptului că rinichii nu mai sunt capabili să filtreze sângele așa cum ar trebui și, prin urmare, se acumulează un exces de toxine resimțite la nivelul pielii. De altfel, din cauza faptului că rinichii bolnavi nu mai pot echilibra nivelul anumitor minerale, ca, de exemplu, fosforul, pot apărea uscarea excesivă a pielii, iritații și mâncărimi. Unele persoane resimt aceste simptome pe o anumită porțiune de piele, în timp ce altele pe tot corpul.

Unghiile albe

Așa cum bolile renale se pot manifesta la nivelul pielii, pot exista și unele simptome vizibile pe unghii. Unghiile albe, cunoscute și sub numele de leuconichie, pot indica prezența unei afecțiuni renale, informează webmd.com. Totuși, trebuie să știi că unghiile complet sau parțial albe mai pot fi un indice și pentru alte afecțiuni precum boli cardiovasculare, carențe de vitamine și minerale sau, în anumite cazuri, pot fi semnala chiar otrăvirea.

Gustul metalic

Din cauza acumulării de toxine, unele persoane care suferă de afecțiuni renale pot experimenta gustul metalic. Pe lângă faptul că modificările la nivelul gustului pot împiedica persoanele bolnave să se bucure alimentele preferate, acest simptom poate fi însoțit și de respirația urât mirositoare, scrie urologyspecialistsnc.com.

Vezi şi: Gust metalic? Iată de ce poate să apară!

Greața și vărsăturile

Senzația de greață și vărsăturile pot indica o acumulare de toxine pe care organismul nu reușește să le elimine eficient. De altfel, acesta poate fi un simptom al unei boli renale, întrucât rinichii bolnavi nu reușesc să elimine în mod eficient toxinele, facilitându-se astfel acumularea lor.

Fața sau picioarele umflate

Rinichii bolnavi nu mai reglează în mod eficient excesul de apă, motiv pentru care pot apărea simptome ca fața sau picioarele umflate. Retenția de sodiu este un alt efect secundar al bolii de rinichi care poate provoca umflarea gleznelor și picioarelor.

Durerea de spate

Fiind localizați în partea din spate a abdomenului, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, rinichii pot cauza durere în caz de boală. De exemplu, durerea accentuată și ascuțită de spate poate indica prezența pietrelor la rinichi.

Ce este de făcut

Simptomele prezentate mai sus pot indica afecțiuni ale rinichilor, însă diagnosticul poate fi stabilit doar de către medicul specialist. În cazul în care ai în familie membri care au suferit de boli renale sau suferi de obezitate, diabet, boli cardiovasculare sau tensiune arterială crescută ești mult mai expus afecțiunilor renale.

Pentru prevenția bolilor de rinichi este recomandat să mergi la controalele medicale de rutină, să renunți la fumat, să bei apă în loc de suc sau alte bături dulci și să adopți un stil de viață echilibrat și activ.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://urologyspecialistsnc.com

https://www.webmd.com

https://www.freseniuskidneycare.com

https://www.niddk.nih.gov