Legătura dintre boala Alzheimer și scobitul în nas. Bine de ştiut
Un studiu publicat în 2022 a dezvăluit o legătură între scobitul în nas și creșterea riscului de a dezvolta demență.
În cazurile în care acest obicei provoacă leziuni ale țesuturilor interne, anumite specii de bacterii pot avea un acces mai ușor către creier, care provoacă în organism un răspuns ce seamănă cu semnele bolii Alzheimer.
O echipă de cercetători, condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith din Australia, a efectuat teste cu o bacterie numită Chlamydia pneumoniae, care poate infecta oamenii și provoca pneumonie.
Această bacterie a fost descoperită și în majoritatea creierelor umane afectate de demență cu debut tardiv.
Obiceiul de a te scobi în nas este mult mai nociv decât se credea. Foto: Shutterstock.
S-a demonstrat că, în cazul cobailor, bacteria poate călători pe nervul olfactiv (care leagă cavitatea nazală de creier). Mai mult, atunci când epiteliul nazal (țesutul subțire de pe acoperișul cavității nazale) este deteriorat, infecțiile nervoase se agravează.
Acest lucru a dus la depunerea în creierul cobailor a unei cantități mai mari de proteină amiloid-beta – o proteină eliberată ca răspuns la infecții. Plăcile (sau aglomerările) acestei proteine se găsesc, de asemenea, în concentrații semnificative la persoanele cu boala Alzheimer.
"Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate urca direct prin nas și ajunge în creier, unde poate declanșa patologii care seamănă cu boala Alzheimer," a spus James St John, neurocercetător de la Universitatea Griffith, în octombrie 2022, când studiul a fost lansat.
"Am observat acest lucru la șoarecii de laborator, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni."
Cercetătorii au fost surprinși de viteza cu care C. pneumoniae s-a instalat în sistemul nervos central al șoarecilor, infecția având loc în 24 până la 72 de ore. Se crede că bacteriile și virusurile consideră nasul drept o cale rapidă către creier.
Deși nu este sigur că efectele vor fi aceleași la oameni sau că plăcile de amiloid-beta sunt cauza bolii Alzheimer, este totuși important să se urmărească aceste piste promițătoare în lupta pentru înțelegerea acestei afecțiuni neurodegenerative comune.
"Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă același mecanism funcționează în același mod," a spus St John.
Obiceiul de a scobi în nas nu este chiar rar. Studiile viitoare privind aceleași procese la oameni sunt planificate. Până atunci, St John și colegii săi sugerează că "scobitul în nas și smulgerea părului din nas nu sunt o idee bună", din cauza posibilelor daune aduse țesutului protector al nasului.
Una dintre întrebările pe care echipa dorește să le clarifice este dacă depunerile crescute de proteină amiloid-beta reprezintă un răspuns imun natural și sănătos, care poate fi inversat odată ce infecția este combătută.
Boala Alzheimer este extrem de complicată, lucru evident din numărul mare de studii efectuate și din multitudinea de abordări pe care oamenii de știință le adoptă pentru a încerca să o înțeleagă. Totuși, fiecare cercetare ne aduce puțin mai aproape de găsirea unei modalități de a o opri.
"După vârsta de 65 de ani, factorul de risc crește semnificativ, dar analizăm și alte cauze, deoarece nu este vorba doar de vârstă – ci și de expunerea la mediu," a spus St John. "Și credem că bacteriile și virusurile joacă un rol crucial."
Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.
Sursa: Science alert