De ce este norovirusul „patogenul perfect” și cum te poți proteja

Norovirusul, care provoacă atât vărsături, cât și diaree se răspândește rapid, mai ales în comunitățile școlare. Iată ce este și cum te poți proteja și îi poți proteja pe cei dragi.

Norovirusurile sunt numite „patogeni perfecți” deoarece sunt un tip de virus extrem de contagios care provoacă vărsături severe, diaree, dureri de cap, febră și dureri musculare.

image

Norovirusul provoacă și vomă și diaree, crescând riscul de deshidratare severă. Foto: Shutterstock. 

Se răspândește rapid și pe distanțe mari prin suprafețe și prin aer, în picături minuscule de vomă. Majoritatea oamenilor se recuperează complet, dar numai după câteva zile de suferință. Deoarece virusul suferă mutații, te poți îmbolnăvi cu un norovirus în fiecare an.

Focarele pot apărea în orice moment, dar sunt mai frecvente din noiembrie până în aprilie.

Virusul se transmite prin vărsături și diaree, prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea suprafețelor contaminate, urmată de atingerea gurii.

Alimentele și băuturile contaminate pot, de asemenea, să răspândească virusul.

De asemenea, stridiile și scoicile sunt cunoscute ca surse de infecție, deoarece ele filtrează apa și pot acumula virusul din ape uzate, netratate care ajung în habitatele lor.

Care sunt simptomele norovirusului și cât durează?

Simptomele încep la 12-48 de ore după expunerea la virus și durează aproximativ 1-3 zile. Chiar și după recuperare, poți fi contagios încă două săptămâni.

Unul dintre pericolele vărsăturilor și diareei abundente este pierderea lichidelor, care poate duce la deshidratare severă. Fii atent mai ales la copii și vârstnici, de exemplu, un copil deshidratat poate să nu producă lacrimi când plânge sau să fie neobișnuit de irascibil sau somnoros.

Nu există un medicament specific pentru această boală. Poți gestiona simptomele folosind soluții de rehidratare orală, pentru a restabili fluidele și electroliții pierduți.

De ce este norovirusul atât de greu de eliminat?

Cea mai eficientă metodă de a preveni răspândirea este să te speli pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte să prepari mâncarea, după ce folosești toaleta sau după ce schimbi scutecele.

Deși dezinfectantul de mâini este util împotriva multor viruși, nu funcționează bine împotriva norovirusului.

Acesta este protejat de un înveliș proteic dur numit capsidă, care nu este ușor distrus de dezinfectanți pe bază de alcool.

Norovirusul nu este specific croazierelor, deși acestea sunt frecvent asociate cu focare din cauza spațiilor închise și a facilităților comune. Azilurile, spitalele, închisorile și grădinițele pot fi, de asemenea, locații ale unui focar.

Pentru a reduce riscul de infecție, evită consumul de stridii sau scoici crude sau insuficient gătite. Norovirusul poate supraviețui la temperaturi de până la 63°C, deci dezinfectarea cu abur nu îl va distruge.

Cum cureți corect suprafețele contaminate?

Norovirusul poate rămâne pe suprafețe săptămâni sau chiar luni, ceea ce îl face dificil de eliminat.

Este important să porți mănuși și să folosești clor atunci când dezinfectezi o suprafață contaminată. Clorul trebuie să acționeze pe suprafață cel puțin cinci minute.

Folosește prosoape de hârtie de unică folosință, nu cârpe reutilizabile, atunci când cureți o suprafață contaminată.

Hainele sau lenjeria folosite de o persoană infectată trebuie manipulate cu mănuși și spălate cu detergent și apă fierbinte la cea mai ridicată temperatură posibilă.

În prezent, nu există un vaccin aprobat pentru norovirus.

Sursa: Yahoo