La ce vârstă este recomandată prezervarea fertilității. Sfatul specialistului.
Prezervarea fertilității este procesul de protejare și conservare a ovocitelor sau a altor țesuturi reproductive pentru a păstra capacitatea femeii de a avea copii în viitor. Inițial, prezervarea fertilității se realiza în cazul femeilor cu diferite forme de cancer, care erau nevoite să facă radioterapie sau chimioterapie. Ulterior, această metodă de precauție a căpătat o mare importanță și pentru femeile care au decis amânarea unei sarcini din motive sociale.
Motive non- medicale și motive medicale
Există o tendință globală a femeilor de a amâna momentul apariției primei sarcini din diverse motive non-medicale precum continuarea studiilor, concentrarea pe dezvoltarea carierei sau chiar absența unui partener.
„Chiar și atunci când se decide amânarea momentului conceperii unui copil, femeile pot decide să-și prezerve fertilitatea ca metodă de precauție (numită și “social freezing”) și să-și păstreze ovocitele într-un stadiu tânăr și sănătos, ce le poate oferi șansa de a deveni mame în viitor.”, precizează medicul primar obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în medicină reproductivă, dr. Ionela Anghelescu.
În această situație, pacienta vine din proprie inițiativă, reprezentând o chestiune de alegere. Dar acest lucru se întâmplă în cazul femeilor informate și conștiente de efectele înaintării în vârstă asupra fertilității.
În cazul femeilor diagnosticate cu afecțiuni oncologice, prezervarea fertilității reprezintă o preocupare urgentă. Tratamentele precum chimioterapia și radioterapia pot avea un impact negativ asupra fertilității, ceea ce poate duce la imposibilitatea de a concepe un copil în viitor. Prezervarea ovocitelor trebuie efectuată înainte de începerea terapiilor.
Metode de prezervare a fertilității
Printre cele mai folosite metode de prezervare a fertilității, medicul ginecolog Ionela Anghelescu enumeră:
· Crioprezervarea embrionilor implică fertilizarea ovocitelor prin procedura de fertilizare in vitro (FIV) și ulterior congelarea embrionilor rezultați. Această metodă este adesea folosită în cazurile în care partenerii planifică să aibă copii în viitor și doresc să-și păstreze embrionii într-o stare criogenică optimă pentru a fi transferați în uter într-un ciclu ulterior.
· Crioprezervarea ovocitelor constă în extragerea ovocitelor mature prin stimulare hormonală și ulterior congelarea acestora. Această metodă este utilă în special pentru femeile care nu au un partener sau au din motive religioase cuplul nu dorește sa crioprezerve embrioni. Odată ce femeile sunt pregătite să rămână însărcinate, ovocitele crioprezervate pot fi dezghețate, fertilizate și transferate în uter pentru a obține o sarcină.
· Crioprezervarea de țesut ovarian implică extragerea și crioprezervarea unei porțiuni din țesutul ovarian. Această metodă este frecvent utilizată în cazurile femeilor care suferă de afecțiuni oncologice. După finalizarea tratamentului, țesutul ovarian crioprezervat poate fi transplantat înapoi în organism pentru a restabili funcția ovariană și a restabili fertilitatea.
Sfatul specialistului ginecolog
Potrivit medicului primar obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în medicină reproductivă, Ionela Anghelescu, este important să fim conștienți de faptul că fertilitatea femeilor scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, pentru a îmbunătăți șansele de a avea un copil biologic, este recomandat să luăm în considerare prezervarea fertilității, în special până în 35 de ani. După această vârstă se instalează declinul fertilității la femei. În lipsa unor campanii de informare consistente și corecte, acest prag este adesea ignorat, multe cupluri prezentându-se la o discuție cu un specialist în fertilitate atunci când este prea târziu.
Studiile despre prezervarea fertilității arată că recuperarea a aproximativ 5 ovocite în urma puncției ovariene oferă o șansă de a obține o sarcină de aproximativ 30% în cazul femeilor sub 34 de ani. În schimb, în aceeași situație, la vârsta de 40 de ani șansa de a obține o sarcină este de aproximativ 10%. În plus, femeile se nasc cu un număr finit de ovocite, care scad odată cu înaintarea în vârstă.
Fertilitatea femeii este un fenomen limitat natural, însă rezerva ovariană este ușor de evaluat, printr-o analiză de sânge. Ar putea deveni, astfel, o metodă de screening pentru femei. Planificarea timpurie și discuțiile cu medicul despre prezervarea fertilității oferă speranță și posibilitatea de împlinire a visului de a deveni părinți, în ciuda provocărilor medicale sau circumstanțelor sociale dificile.