Iată de câte minute de sport ai nevoie pentru a scădea colesterolul
Știm că exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Dar când vine vorba de a le face, ne blocăm în tot felul de dileme. Ce fel de activitate fizică? Cât costă? Cât de des? Mai mult, se schimbă aceste recomandări dacă dorim să abordăm probleme specifice de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat?
Produs de ficat, colesterolul din sânge este util când vine vorba de producția de hormoni și digestie (conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA). Vestea bună este că organismul ne oferă tot colesterolul de care avem nevoie. Vestea proastă este că trebuie să ne limităm aportul de colesterol alimentar, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor.
A avea un nivel ridicat de colesterol HDL (sau colesterol bun) poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Având niveluri ridicate de colesterol LDL (sau colesterol rău), pe de altă parte, ne poate face mai vulnerabili la aceste afecțiuni. Un nivel total de colesterol care depășește 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) este considerat ridicat. Pentru cei cu colesterol ridicat, iată câte minute de exercițiu zilnic sau săptămânal sunt necesare pentru a ajuta la scăderea lui.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, adulții cu colesterol ridicat sunt încurajați să facă 150 de minute sau mai mult de exerciții aerobice de intensitate moderată în fiecare săptămână, ca mijloc eficient de scădere a colesterolului.
Când împarți acest număr în etape, echivalează cu 30 de minute de exercițiu, cinci zile pe săptămână. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin mers pe jos, cu bicicleta sau înot.
Unele cercetări arată, totuși, că persoanele cu colesterol ridicat ar putea dori să adauge puțin mai mult timp pentru sport. Într-o recenzie științifică din 2014 publicată în Sports Medicine, cercetătorii au făcut o cercetare pe trei tipuri diferite de exerciții fizice și efectele acestora asupra nivelului de colesterol al pacientului. Mai exact, au analizat exercițiile aerobice, antrenamentul de rezistență și antrenamentul combinat aerobic și de rezistență.
Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, intensitatea și durata în analiza lor pentru fiecare tip de antrenament. Foto: Shutterstock
Pe baza constatărilor lor, echipa de studiu a emis recomandările experților care afirmă că persoanele cu colesterol ridicat care doresc să reducă colesterolul LDL, să mărească colesterolul HDL și să scadă trigliceridele ar trebui să facă mai mult de 30 de minute de exerciții fizice cinci zile pe săptămână. Pentru adulții în vârstă sau persoanele cu dizabilități, se recomandă creșterea activității fizice cât mai mult posibil.
Intensitatea exercițiilor fizice poate influența nivelul de colesterol. Foto: Shutterstock
Pe lângă durata, intensitatea exercițiului poate influența nivelul nostru de colesterol LDL. Cercetătorii au observat că, în general, este nevoie de exerciții de intensitate mai mare pentru a scădea în mod eficient colesterolul rău (conform Medicină Sportivă). Acesta s-a dovedit a fi cazul exercițiilor aerobice când a fost vorba de îmbunătățirea generală a panoului lipidic, dar pentru antrenamentul de rezistență, creșterea numărului de repetări s-a dovedit a fi mai eficient decât creșterea intensității exercițiului. În timp ce adăugarea antrenamentului de rezistență pe lângă exercițiile aerobice poate beneficia, de asemenea, de profilul nostru lipidic, este încă nevoie de mai multe cercetări.
Pentru cei care fac primii pași în călătoria lor de fitness, cercetătorii recomandă să înceapă fie exerciții aerobice prelungite de intensitate moderată, fie cu antrenament de rezistență. În timp ce activitatea fizică este importantă în gestionarea colesterolului ridicat, la fel este și menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată și luarea medicamentelor conform prescripției.
Ține pasul cu controalele regulate ale colesterolului, așa cum este recomandat de medicul tău și colaborează cu medicul de familie pentru a dezvolta un plan de tratament.
Sursa: Health Digest