Medic: Semnele precoce ale cancerului pancreatic pot fi confundate cu cele ale altor boli

În cazul oricărui cancer, depistarea precoce este esențială, dar în special, în cazul cancerului pancreatic, scrie Parade.com.

„Cancerul pancreatic este o formă de cancer care apare în doar 1,8% din toate cazurile noi de cancer. În ciuda rarității sale relative, este încă una dintre principalele cauze de deces prin cancer”, spune dr. Samrat V. Jankar,  gastroenterolog și chirurg gastrointestinal citat de Parade.

image

Cancerul de pancreas are simptme care pot fi confundate cu alte boli. Foto: Shutterstock

El explică că motivul pentru care acest cancer face atât de multe victim fiind atât de mortal este pentru că, în general, este detectat într-un stadiu târziu.

Dr. Jankar adaugă că cancerul pancreatic afectează în mod egal bărbații și femeile, iar persoanele peste 65 de ani au mai multe șanse de a fi diagnosticate decât persoanele mai tinere.

Potrivit Hopkins Medicine, aproximativ 5 până la 10% dintre oameni supraviețuiesc la cinci ani după diagnostic, deoarece cancerul pancreatic este detectat în stadii foarte de avansate. Acesta este motivul pentru care cunoașterea celor mai timpurii semne este vitală, precum și implementarea unor obiceiuri de stil de viață care pot minimiza riscul.

Semnele timpurii ale cancerului pancreatic

Dr. Jankar spune că un motiv major pentru care cancerul pancreatic este diagnosticat atât de târziu este faptul că semnele sale timpurii sunt adesea greu de detectat, sunt respinse sau confundate cu alte afecțiuni de sănătate.

De exemplu, dacă ai modificări ale rutinei intestinale sau ai dureri în partea superioară a abdomenului sau a spatelui, consultă un medic, deoarece dr. Jankar spune că, din experiența sa practică, acestea sunt semnele timpurii pe care mulți le ratează.

De asemenea, potrivit Dr. Jankar este necesară precizarea modificărilor în privința rutinei intestinului. Poate fi vorba  fie de constipație, fie de diaree și este bine de reținut că orice modificare în funcționarea corpului, care nu este normală pentru tine, adică are un caracter atipic, dar începe să se întâmple frecvent, trebuie să te trimită la medic.

El precizează și că, prin natura lor, aceste simptome sunt  incomod și greu de tratat, de aceea persoanele bolnave ar trebui să ajungă la medic,  deși foarte rar o fac, iar când ajung la specialiști, aceștia pot rata semnificația simtomelor și identificarea cauzei reale a problemelor.

Motivul pentru care cancerul pancreatic poate provoca dureri în abdomen sau în partea inferioară a spatelui este că o tumoare poate apăsa pe coloana vertebrală.

Adesea, această durere este mai gravă când stai întins și se ameliorează când te ridici. Experimentarea oricărei dureri abdominale sau lombare nu este normală și ar trebui considerată un semal serios de avertizare, pentru a a merge la doctor.

Deși apariția acestor simptome nu înseamnă automat că ai cancer pancreatic, merită totuși să discuți cu medicul și să faci teste pentru această afecțiune.

Alte semne precoce ale cancerului pancreatic pe care Dr. Jankar spune că trebuie să le cunoască includ scăderea bruscă în greutate, oboseala și icterul (pielea galbenă).

„Pe lângă aceste simptome, unii oameni pot avea, de asemenea, indigestie după mese sau modificări în capacitatea lor de a digera alimentele”, explică el.

De asemenea, el adaugă că alte simptome mai puțin frecvente pot include cheaguri de sânge, depresie și umflarea feței și a corpului.

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome și crezi că ar putea fi legate de cancerul pancreatic, este important să consultați un medic cât mai curând posibil, adăugând că medicul va comanda probabil o scanare CT pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii.

„De asemenea, pot lua probe de sânge pentru a căuta niveluri crescute ale anumitor enzime, ceea ce ar putea indica cancer pancreatic. Dacă aceste teste nu sunt concludente, poate fi necesară o biopsie pentru a pune un diagnostic definitiv”, explică el.

Dacă ai cancer pancreatic, următorul pas este să obții un plan de tratament, care poate include intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie, în funcție de stadiul și severitatea cancerului și de alți factori.

Dr. Jankar subliniază că, deși grav, cancerul pancreatic nu este întotdeauna terminal.

 „Mulți oameni sunt capabili să supraviețuiască ani de zile după ce au fost diagnosticați cu această afecțiune. Cu progresele rapide în tehnologia și tratamentele medicale, mulți oameni trăiesc acum până la 10 ani după ce au fost diagnosticați cu cancer pancreatic”, spune el.

Cum să reduci riscul

Există anumite obiceiuri de stil de viață care îi expun pe oameni la un risc crescut de cancer pancreatic.

Potrivit studiilor științifice, fumătorii au un risc cu 80% mai mare de cancer pancreatic în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată.

Un alt factor de risc, spune dr. Jankar, este consumul regulat de carne procesată și carne roșie. Aceste alimente pot fi consumate sporadic, dar dacă sunt un element de bază al dietei îți crești riscul de cancer pancreatic.

În sfârșit, dr. Jankar spune că un istoric familial de cancer pancreatic crește, de asemenea, riscul. „Cei cu rude apropiate, părinți sau frați, care au avut cancer pancreatic au șanse de două până la trei ori mai mari de a dezvolta această afecțiune decât cei fără un astfel de istoric familial”, explică el.

„Conștientizarea istoricului familiei dumneavoastră vă poate ajuta să luați măsuri preventive înainte de apariția simptomelor”, spune dr. Jankar.

Ceea ce este cel mai important de reținut este că detectarea timpurie este esențială. Ori de câte ori ceva nu este în regulă cu corpul tău, consideră că este o invitație pentru a-i acorda mai multă atenție. Programarea unei întâlniri la medic pentru a discuta despre simptome, îți poate salva viața.