Regim alimentar pentru colon iritabil

1 2 jpg jpeg

Fiecare pacient este unic şi are nevoie de un regim personalizat, mai ales că unele alimente pe care le poate tolera o persoană îi pot face rău alteia. De aceea, este important să ţii cont de fiecare dată când mănânci câte ceva, să vezi dacă acea mâncare ţi-a provocat sau nu stări de rău.

Regim alimentar pentru colon iritabil: ţine evidenţa alimentelor pe care le mănânci

Dacă ai primit diagnosticul de sindrom al colonului iritabil, este indicat ca, timp de câteva săptămâni, să-ţi notezi ce alimente îţi dau disconfortul digestiv. Va trebui să le eviţi pe acestea, însă trebuie să le înlocuieşti cu alte alimente care au o valoare nutritivă asemănătoare.

De exemplu, dacă lactatele îţi produc tulburări digestive, va trebui să compensezi cu alimente pe care le tolerezi mai bine. Regimul alimentar pentru colonul iritabil include ceaiurile cu proprietăţi calmante, cum sunt cele de tei şi de mentă.

Mişcarea este indicată

Totodată, persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să încerce să elimine, pe cât posibil, sursele de stres. Este important să facă mişcare, cel puţin 30 de minute în fiecare zi.

Pot alege să practice şi un sport, precum tenisul ori voleiul sau baschetul. Important este şi să adopte un stil de viaţă sănătos, mai exact să renunţe la fumat, la consumul de băuturi acidulate, dar şi la cofeina în exces.

Regim alimentar pentru colon iritabil: consumă fibre

Fibrele, care se găsesc din belşug în fructe şi legume proaspete, sunt indicate pentru că favorizează o bună digestie. Aşadar, include-le în alimentaţia ta zinică. Poţi opta pentru banane, pere, mere, portocale, broccoli, varza, dar şi pentru fasole, fistic şi migdale. De asemenea, este indicat să bei doi litri de apă zilnic.

Sunt de evitat condimentele foarte iuţi. Trebuie să iei mese regulate, de cinci ori pe zi, cam la aceeaşi oră, şi să mănânci cu înghiţituri mici.