Medic: Medicamente și cosmetice care pot cauza reacții la soare. Ar trebui evitate vara

image

Pe măsură ce ne bucurăm de vară trebuie să fim mai atenți și la produsele pe care le folosim și la medicamentele pe care le luăm, deoarece unele dintre acestea pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile solare. Fie că este vorba de medicamente prescrise sau de cosmeticele pe care le aplicăm zilnic, anumite ingrediente pot provoca reacții adverse la soare.

Multe medicamente pot determina fotosensibilitate, o reacție accentuată a pielii la lumina soarelui. Aceasta se poate manifesta prin arsuri solare severe pe zonele fotoexpuse, erupții cutanate sau alte tipuri de inflamații ale pielii. ”Antibioticele, precum tetraciclinele (de exemplu, doxiciclina) și fluoroquinolonele (ciprofloxacina), sunt cunoscute pentru creșterea riscului de arsuri solare. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, pot provoca reacții cutanate la soare. Diureticele, utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a edemelor, cum ar fi furosemida și hidroclorotiazida, pot duce la sensibilitate la soare. La fel și medicamentele pentru acnee, precum isotretinoinul și anumite creme topice care conțin retinoizi, pot crește riscul de arsuri solare. Antidepresivele, cum ar fi amitriptilina, și antifungicele, utilizate pentru tratarea infecțiilor fungice, cum ar fi griseofulvina, pot asocia si fotosensibilitate dacă ne expunem la soare. Tocmai de aceea este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile asociate și să luați măsuri suplimentare de protecție solară dacă utilizați medicamente care pot provoca fotosensibilitate”, explică Dr. Iuliana Aostacioae (Marcu), medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Dr. Leventer Centre.

Cosmetice de evitat

Totodată, anumite ingrediente din produsele cosmetice pot provoca, de asemenea, reacții adverse la soare. Uleiurile esențiale de citrice, bergamotă, lavandă și alte plante pot crește sensibilitatea pielii la soare, provocând fototoxicitate. ”Multe parfumuri conțin substanțe chimice care pot reacționa negativ la lumina soarelui, ducând la iritații și arsuri. Cremele și serurile anti-îmbătrânire care conțin retinol sau alte forme de vitamina A pot face pielea mai susceptibilă la daune solare. De asemenea, alfahidroxiacizii (AHA) și beta hidroxiacizii (BHA), populari în produsele de îngrijire a pielii pentru exfoliere, pot crește fotosensibilitatea”, a adăugat Dr. Aostacioae.

Pentru a evita reacțiile adverse și pentru a vă proteja pielea de efectele nocive ale soarelui, este esențial să utilizați o cremă cu factor de protecție solară înalt (FPS) de cel puțin 30+ înainte de a va expune la ultraviolete și să reaplicați la fiecare 2 ore sau după înot sau transpirație. Verificați ingredientele produselor cosmetice pe care le folosiți și evitați-le pe cele care conțin uleiuri esențiale, parfumuri sau retinoizi atunci când știți că veți fi expuși la soare. În plus, încercați să stați la umbră între orele 10:00 și 16:00, când radiațiile UV sunt cele mai intense, și purtați haine care acoperă pielea, pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.